HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona BiH prošao Dom naroda, ali tu priča staje

HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona BiH prošao Dom naroda, ali tu priča staje

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po žurnom postupku, a čiji su predlagatelj izaslanici iz Kluba hrvatskoga naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak prošao je Dom naroda glasovima HDZ-a BiH i SNSD-a.

Piše: Dragan Bradvica, Dnevni.ba

S obzirom na to, jasno je kako će cijela priča tu i stati jer gotovo je nemoguće da će bošnjačke i stranke koje sebe nazivaju građanske u Zastupničkom domu PSBiH dići ruke za ovakav prijedlog. Dakle, politička kriza se i dalje nastavlja, a nažalost po sva tri konstitutivna naroda i sve žitelje ove zemlje ona bi mogla dodatno eskalirati nakon općih izbora u listopadu ove godine.

Miletić vs. Čović

Sama rasprava izaslanika bila je očekivano žestoka. Lidera SDA i izaslanik BakirIzetbegović kazao je kako je usvajanje ovog prijedloga izravno kršenje sporazuma postignutog u Bruxellesu jer se dogovorilo da se izmjenama Izbornog zakona BiH treba pristupiti najkasnije šest mjeseci nakon formiranja novih vlasti.

Lider HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda PSBiH Dragan Čović replicirao je kako u Bruxellesu nije usvojen nikakav zaključak ali i da je ‘onda tamo točno piše ovako: Pristupiti će se izmjenama Izbornog zakona BiH odmah, a najdalje šest mjeseci nakon uspostave vlasti u BiH’.

Neovisni izaslanik Zlatko Miletić smatra kako je ovaj prijedlog u koliziji sa Europskom konvencijom o ljudskim pravima koja je pak sastavni dio Ustava BiH, a kaže kako je u suprotnosti i s federalnim Ustavom, rezolucijom Europskog parlamenta, mišljenjem Venecijanskom komisijom…D

“Dok god ne dođemo u situaciju da je jednako pravo glasa svakog žitelja ove zemlje, bez obzira je li pripada hrvatskom, srpskom ili bošnjačkom narodu, na svakom dijelu teritorija BiH ja neću biti za to. Ovaj prijedlog zakona ne implementira niti jednu presudu Europskog suda za ljudska prava od 2009. do danas”, stava je Miletić. Čović mu je ironično replicirao kako mu ‘zahvaljuje na doprinosu zaštite hrvatskog naroda i ustavne jednakopravnosti u BiH’. Na to je odgovorio Miletić.

“Gospodine predsjedatelju osjetimo sam dozu ironije u tom Vašem obraćanju meni i toj kobajagi brizi za hrvatski narod. Vas nije bilo ni 1991. ni 1992. godine kada sam se ja brinuo o tom narodu. Nije bilo niti HNS-a, niti HDZ-a i ja ne znam o čemu Vi pričate”, naglasio je Miletić.

Žestoka rasprava

SDP-ov izaslanik Denis Bećirović smatra kako u Ustavu BiH i Izbornom zakon u BiH nema mjesta niti za jednu riječ, a kamoli rečenicu koja bi uvodila nove podjele, diskriminacije i nepravde.

“HDZ-ov prijedlog zanemaruje Europsku konvenciju o ljudskim pravima i presude Europskog suda za ljudska prava. Ovo je, suštinski gledano, beskoristan prijedlog koji na kraju neće rezultirati nikakvim efektom jer svi znaju da neće proći u Zastupničkom domu PS BiH. Nadalje, HDZ BiH je ovim prijedlogom i procedurom jasno inaugurirao kako to izgleda koncept preglasavanja. Ovo je trebao biti usuglašen prijedlog, najbolje od strane Vijeća ministara BiH ili od stranke parlamentarne većine. Dakle, poruka HDZ-a BiH jeste da tamo gdje imaju šansu vrlo rado će preglasati druge”, mišljenja je Bećirović.

Dodaje da je prijedlog i antiustavan jer Prijedlog nije vodio računa o građanskim pravima

Izaslanik SDS-a Mladen Bosić smatra kako je ovo još jedna potvrda da bez unutarnjeg dogovora u BiH ništa neće moći promijeniti niti pokrenuti naprijed. To neće moći nikakav zakon koji nije usuglašen između svih političkih aktera, a iz prijedloga zakona HDZ-a jasno je kako konsenzusa nema i da je dogovor možda i dalji nego je to bio slučaj ranije.

Član Kolegija Doma naroda PS BiH Nikola Špirić (SNSD) upitao je zbog čega svi ne daju doprinos da se ovaj Prijedlog zakona usvoji u oba doma.

“Je li stvarno netko misli da javnost u BiH ne dijeli mišljenje kako su Hrvati obespravljeni u BiH? Jesmo li mi u BiH spremni graditi demokratsko društvo? Neće biti dobro sve dok jedni drugima budemo ograničavali bilo kakva prava. Ovo će sve do tada biti turbulentna zemlja”, istaknuo je Šprić. Dodaje kako je najgore za BiH igra brojeva i da oni koji su najbrojniji diktiraju drugima što trebaju raditi.

ŽITELJI NA RUBU EGZISTENCIJE, VLASTI ODOGUVLAČE

Izaslanici Doma naroda Parlamenta BiH usvojili su Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Zakon je usvojen jednoglasno od strane svih 14 izaslanika.

Ovaj zakon je ranije razmatrao i usvojio Zastupnički dom PSBiH, ali u nešto drugačijem tekstu – PDV na osnovne životne namirnice se po tom tekstu Zakona snižava na pet posto, dok se na luksuznu robu podiže na 22 posto.Međutim, na Domu naroda PS BiH usvojeni su i amandmani Dušanke Majkić (SNSD), koja je predložila nultu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice. Obzirom da je usvojen u različitom tekstu u odnosu na Zastupničkom dom on će morati ići na usuglašavanje, a predstavnici Doma naroda u povjerenstvu koja će se baviti usuglašavanjem bit će Amir Fazlić (SDA), Dušanka Majkić (SNSD) i Lidija Bradara (HDZ).

Podsjećamo, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u podrazumijeva da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, kruh dobiven od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, sol, šećer i homogenizovana dječja hrana.

Istom izmjenom podrazumijeva se i to da se povećanim PDV-om od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar