HDZ uvjerljivi pobjednik izbora – HNS i Most najveći gubitnici

HDZ uvjerljivi pobjednik izbora – HNS i Most najveći gubitnici

Milan Bandić osvojio je svoj šesti mandat na čelu Zagreba. Prema neslužbenim rezultatima za njega je glasovalo 51,79 posto birača, dok je Anka Mrak-Taritaš (SDP, HNS, HSS, HSU, Naprijed Hrvatska – Progresivni savez – Naprijed Hrvatska, Stranka umirovljenika) osvojila 46,07 posto glasova birača.

Andro Krstulović Opara (HDZ) novi je gradonačelnik Splita. U Splitu, gradu u kojem je bilo gotovo 10 posto nevažećih listića, HDZ-ov kandidat pobijedio je Željka Keruma za oko 1100 glasova.

Vojko Obersnel (SDP, PGS, HSU, IDS, Laburisti, SDSS i HSS) gradonačelnik je Rijeke. Za njega je glasovalo 55,59 posto birača, dok je za Hrvoja Burića (Most) glasovalo 42,70 posto.

Na čelu Osijeka ostaje dosadašnji gradonačelnik Ivan Vrkić (kandidat grupe birača). Osvojio 62,74 posto glasova birača a Ivana Šojat (HDZ) 33,87 posto.

U Varaždinu je pobjedio Ivan Čehok.  Dario Hebak novi je gradonačelnik Bjelovara. Gradonačelnik Velike Gorice je Dražen Barišić (HDZ-HSLS-HSU) koji je osvojio 61 posto glasova birača.

Sisak će ponovno voditi SDP-ovka Kristina Ikić Baniček, Šibenik če voditi HDZ čiji je kandidat Željko Burić osvojio uvjerljivih 68, 69 posto, a Karlovac Damir Mandić (HDZ-HSLS) s 52,82 posto.

Dubrovnik preuzima HDZ čiji kandidat Mate Franković, prema neslužebnim podacima, osvojio 58,45 posto glasova birača.

U Slavonskom Brodu stolovat će dosadašnji gradonačelnik Mirko Duspara, u Koprivnici je SDP-ov Mišel Jakšić osigurao pobjedu. U Križevcima je kandidat grupe birača Mario Rajn (60,48) uvjerljivo pobijedio Branka Hrga.

Tijesnu pobjedu u bitci za Metković odnio je Dalibor Milan (49,83) ispred Katarine Ujdur (48,41 posto).

Hrvatska nakon drugog kruga lokalnih izbora dobiva tri nova župana u Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji, a pet župana potvrdilo je svoje pozicije kao i gradonačelnik Grada Zagreba koji ima status županije.

U Varaždinskoj županiji reformist Radimir Čačić pobijedio je dosadašnjeg župana Predraga Štromara iz HNS-a, HDZ-ov Ivo Anušić je u Osječko-baranjskoj županiji pobijedio dosadašnjeg župana Vladimira Šišljagića (lista birača), a u Splitsko-dalmatinskoj županiji Blaženko Boban (HDZ)  pobijedio je Miru Bulja (Most). Mjesto župana u Splitsko-dalmatinskoj županiji i do sada je “držao” HDZ.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar