Hercegovina bilježi rekordne posjete, raste interes i za ruralni turizam

Hercegovina bilježi rekordne posjete, raste interes i za ruralni turizam

Turistička sezona u punom je jeku. Diljem naše zemlje boravi veliki broj turista iz svih krajeva svijeta. Dok Hercegovina bilježi rekordno visoke temperature, domaći i strani gosti osvježenje pokušavaju pronaći na moru, rijekama i jezerima.

Pojedinačno ili u organiziranim skupinama, turisti iz svih krajeva svijeta ovoga ljeta posjećuju šire područje Hercegovine.

U Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona se, prema dosadašnjim pokazateljima, nadaju uspješnoj pa i rekordnoj sezoni. Turističke zajednice rade na promociji, no prostora za napredak, poručuju, i dalje ima. Prvenstveno kad je u pitanju uspostavljanje turističkih zajednica na razini općina i gradova.

“Osnovane su dvije turističke zajednice do sada – Turistička zajednica Grada Mostara i Turistička zajednica Općine Čitluk. Rade u punom kapacitetu”, navodi Anđelko Maslać, ravnatelj Turističke zajednice HNK-a.

U punom kapacitetu se ovog ljeta radi i u Neumu. Uobičajeno za ovo doba godine – gužve. Iako nešto više u odnosu na ranije godine, cijene smještaja i hrane su, kažu ugostitelji, prihvatljive.

“Neum nije poskupio više od ostalih, odnosno, više od realnih poskupljenja životnih potreba. Ta poskupljenja su minimalna – 10-15 posto”, navodi neumski ugostitelj Stanko Raič.

I Zapadnohercegovački kanton se pozicionira kao turistički zanimljiva mikro destinacija. Priliku vide u razvoju ruralnog ili, pak, kamping turizma.

“Omogućiti turistima boravak upravo u onom što je u doticaju s našom tradicijom – selu, u doticaju s našom prirodom, i to su, možda, najzahvalniji turisti. Takva vrsta turista su prilično dobri potrošači i oni su okolišno i socijalno osjetljivi, žele kontakt s domaćim stanovništvom”, navodi Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za EU integracije ZHK-a.

Tu su i nezaobilazne kulturne večeri, festivali i aktivnosti koje promoviraju domaću proizvodnju

“Sretni smo što imamo nekoliko vinskih festivala u Hercegovini jer je nama, turističkim radnicima, onda vrlo lako komunicirati prema vani, onda turisti prepoznaju važnost tog događaja”, govori turistički vodič Stanislava Boravac.

“Oduševljeni su gostoprimstvom naših ljudi, toplinom, tradicijom, kulturom, hranom, sve je to za njih, manje-više, novo”, ističe turistički vodič Sanel Marić.

Potencijala ima i u oblasti vjerskog turizma, u kojem prednjači Međugorje. Sve veći je broj hodočasnika iz prekooceanskih zemalja, a vrhunac posjete očekuje se početkom kolovoza.

“Osjeća se povećan broj dolazaka Amerikanaca, Latinoamerikanaca, Španjolaca. Pojačan je broj Poljaka, odnosno gostiju iz svih istočnoeuropskih zemalja”, navodi Mario Vasilj, predsjednik UO Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje.

Prema podacima Agencije za statistiku, Bosnu i Hercegovinu je u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo za 7,2 % više turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U isto vrijeme ostvareno je za 5,7 % više noćenja.

 

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik

Izvor: federalna.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar