HEZBOLAH: Napast ćemo Cipar ako izbije rat Izraela i Libanona

HEZBOLAH: Napast ćemo Cipar ako izbije rat Izraela i Libanona

Vođa libanonske militantne skupine Hezbolah zaprijetio je u srijedu da će napasti europski otok Cipar ako izbije rat između Izraela i Libanona, piše CNN.

“Cipar će također biti dio ovog rata ako otvori svoje zračne luke i baze za izraelske snage”, rekao je Hassan Nasrallah u televizijskom obraćanju koje je uslijedilo samo dan nakon što je Izrael upozorio Hezbolah, skupinu koju podržava Iran, da se mogućnost rata približava.

Prvi put da Hezbolah prijeti Cipru

Ovo je prvi put da je Hezbolah zaprijetio Cipru koji je u EU te se nalazi u Sredozemnom moru, oko 200 kilometara od Libanona. Cipar od 2014. održava zajedničke vojne vježbe s Izraelom. Nasrallahova prijetnja došla je kao dio odgovora na upozorenje Izraela. Poručio je da će Hezbolah “uzdrmati stupove Izraela ako se rat nametne Libanonu”.

Zabrinutost zbog mogućnosti potpunog rata

Napetosti između Hezbolaha i Izraela rastu od napada Hamasa 7. listopada i vojne kampanje Izraelskih obrambenih snaga u Gazi koja je uslijedila. Posljednjih tjedana pojačan je intenzitet prekograničnih napada između Hezbolaha i Izraela, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućnosti potpunog rata.

Hezbolah se u utorak pohvalio videom od 9 minuta snimljenim dronom koji prikazuje civilne i vojne lokacije oko jednog od najvećih izraelskih gradova, Haife. Video je potaknuo izraelskog ministra vanjskih poslova Israela Katza da upozori na “sveopći rat u kojem će “Hezbolah biti uništen, a Libanon teško poražen”.

“Neprijatelj zna da nijedno mjesto u cijeloj državi nije sigurno od naših projektila. Namjerno ćemo ih ciljati.”, rekao je Nasrallah u svom govoru.

Ciparski predsjednik: Cipar nije dio problema, već rješenja

Kao odgovor na prijetnju Nasrallaha, ciparski predsjednik Nikos Christodoulides rekao je da otok “ni na koji način nije uključen u ratne sukobe”.

“Republika Cipar nije dio problema. Republika Cipar je dio rješenja. A našu ulogu u tome, kao što je prikazano, na primjer, kroz humanitarni koridor, prepoznaje ne samo arapski svijet, već i međunarodna zajednica u cjelini”, rekao je Christodoulides.

Foto: Khalil Hassan/Reuters

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar