HITNA SJEDNICA: Dom naroda BiH danas o plaćama političara i proračunu institucija BiH

HITNA SJEDNICA: Dom naroda BiH danas o plaćama političara i proračunu institucija BiH

Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta BiH jučer većinom glasova usvojio Prijedlog proračuna institucija BiH za 2023. godinu potrebno je da isto urade i poslanici Doma naroda BiH.

Budući da je predsjedatelj Doma naroda BiH Nikola Špirić ranije najavio da će u slučaju da Zastupnički dom usvoji proračun odmah naredni dan organizirati hitnu sjednicu, to je i učinjeno pa će poslanici danas od 10 sati razmatrati samo dvije točke dnevnog reda, prenosi Klix.

Prva se odnosi na Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM, dok je druga točka dnevnog reda zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona u institucijama BiH kojim se diferencira koeficijent obračuna plaća tako da osnovica od 600 KM vrijedi za državne službenike i dužnosnike zaključno s koeficijentom 8,00, dok osnovica od 535 KM i dalje vrijedi za imenovane i izabrane dužnosnike iznad tog koeficijenta.

Iako su jučer državni zastupnici ukazali na brojne nelogičnosti takvog načina obračuna plaća kojim zamjenik revizora i glavni revizor imaju istu plaću, kao i zamjenik ministra i ministar, većina njih je mišljenja da je bolje usvojiti i takvo rješenje do prijedloga sustavnog rješenja koje bi trebalo ponuditi Vijeće ministara BiH.

Kako bi izmjene zakona mogle stupiti na snagu, potrebno je da ih potvrdi i Dom naroda, iako su slične zakonodavne inicijative do sada bile odbačene baš u tom domu nakon što ih je potvrdio Zastupnički dom.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing