HNŽ dodjeljuje sredstva za zaštitu okoliša. Nova prilika za hidroelektrane, solarne elektrane…?

HNŽ dodjeljuje sredstva za zaštitu okoliša. Nova prilika za hidroelektrane, solarne elektrane…?

Fond za zaštitu okoliša HNŽ/K raspisao je Javni natječaj za korištenje sredstava Fonda za kapitalne transfere u programima, projektima i sličnim aktivnostima u oblasti zaštite, očuvanja i poboljšanja kvalitete zraka i zaštite ozonskog omotača i energetske učinkovitosti.

 Predmet javnog natječaja je prikupljanje prijava za kapitalne transfere u programima, projektima i sličnim aktivnostima u oblasti zaštite, očuvanja i poboljšanja kvalitete zraka i zaštite ozonskog omotača i energetske učinkovitosti.
 Maksimalan iznos dodijeljenih sredstava po pojedinom projektu će biti do 20.000,00 KM putem financijske pomoći. Trajanje projekta ne može biti dulje od 12 mjeseca od dana potpisivanja ugovora.

U sklopu Javnog natječaja svoje prijave mogu podnijeti javne ustanove, udruge i druge neprofitne organizacije za projekte koji se odnose na sufinanciranje programa, projekata i sličnih aktivnosti u oblasti zaštite, očuvanja i poboljšanja kvalitete zraka i zaštite ozonskog omotača i energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, pod uvjetom da se projekt implementira na području Hercegovačko – neretvanske županije.

Ostaje nadati se da će ovogodišnji javni natječaj biti doista usmjeren na projekte zaštite okoliša, kako je to navedeno u samom natječaju, a ne na davanja svojim prijateljima, susjedima, poslovnim partnerima.

Napominjemo da je teško razumjeti u kojoj mjeri su raniji dobitnici – među njima čak benzinske crpke, mini hidroelektrane, solarne elektrane, pilane – mogli doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka i zaštite ozonskog omotača i energetske učinkovitosti.

U toj raspodjeli iz 2013. odabrani su bili su slijedeći korisnici iz Prozora – Rame:
–          UG „Rama – Prozor Info“, 4.000,00 KM,
–          UG za zaštitu i očuvanje okoliša „Izvor“ Prozor – Rama, 6.500,00 KM,
–          „ING – EKO“ d.o.o.Rama, 30.000,00 KM,
–          „Proslap“ d.o.o. „Prozor – Rama, 8.000,00 KM,
–          UG „Jelašac“ Prozor, 5.500,00 KM,
–          UG „Eko selo Klanac“ Prozor –Rama, 8.000,00 KM.

U prošlogodišnjem odabiru po Javnom natječaju dobitnici sredstava iz općine Prozor – Rama (4 od ukupno odobrenih 70 projekata na razini HNŽ-a) bili su:

Kapčević doo – Projekt: „Zaštita okoliša proizvodnjom drvenog peleta iz otpadne drvene mase“  – 12.000 KM,
Jaklići B&B – Projekt: „Proizvodnje električne („zelene energije“) korištenjem sunčeva zračenja i očuvanjem poboljšanja zraka i zaštita ozonskog omotača smanjenjem emitiranja plina CO2 u zemljišnu atmosferu“ – 12.000 KM,
Poljoprivredno udruženje PUP Prozor – Projekt: „Sanacija devastiranog područja i očuvanje biodiverziteta na planinskom reonu Goraće“ – iznos 6.500 KM,

SOLIK doo Prozor – Rama, Projekt: „Subvencioniranje kamata po korištenim sredstvima pri izgradnji solarne fotonaponske elektrane Prozor kao doprinos očuvanju poboljšanju kvalitete zraka i zaštita ozonskog omotača smanjenjem emitiranja plina CO2  u zemljinu atmosferu „ – iznos 30.000 KM.

Napominjemo da je rok prijave 45 dana od dana objave u Narodnim novinama HNŽ, a da je na stranicama Fonda natječaj objavljen 15.07.2015.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar