HNŽ Nezadovoljstvo prosvjetara raste, najavljen štrajk

HNŽ Nezadovoljstvo prosvjetara raste, najavljen štrajk

U Novu godinu sindikati osnovnog obrazovanja Hercegovačko neretvanske županije prenijeli su otvorena pitanja i stare probleme.

Vlada ove županije nije ispunila njihov zahtjev za povećanjem koeficijenta složenosti i poslova za 10 psoto od 1. siječnja 2020.

Ni nakon održanog štrajka upozorenja prije mjesec dana i najava stupanja u generalni štrajk početkom drugog polugodišta, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije još nije odgovorila na njihov zahtjev za održavanjem sastanka o povećanju koeficijenata za plaće.

Plaća je od 1.1. povećana za 5 posto po Kolektivnom ugovoru i to svim korisnicima proračuna.

Hoće li početi nastava u drugom polugodištu u osnovnim školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji još je neizvjesno. Nezadovoljstvo prosvjetara raste, iz vlade nema odgovora na njihov zahtjev za pregovorima o povećanju koeficijenata za 10 posto. Sindikalno članstvo u školama koje izvode nastavu na hrvatskom jeziku već se izjasnilo o daljnjim sindikalnim aktivnostima.

Mi smo već proveli referendum preko 95 posto članstva se izjasnilo da će podržati sve aktivnosti sindikata koje budemo vodili uključujući i generalni štrajk ako ne dođe do dogovora s vladom”, kaže Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNž-a.

Sindikalisti tvrde kako je prilikom pregovora o Kolektivnom ugovoru Vlada pristala na povećanje plaće kroz koeficijente. Pozivaju se na zaključak, te članak 35 Kolektivnog ugovora u kojem stoji da će se plaća povećavati kroz osnovicu i koeficijente.

Došao je čin potpisivanje kolektivnog ugovora uz zaključak u kojem stoji i utvrđivanje osnovice i koeficijenata za plaće, i mi znamo da osnovicu donosi vlada ,a koeficijente u dogovoru sa sindikatima”, kaže Omer TIipura, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije odgovaraju kako su uvažili zahtjeve sindikata i osigurali sredstva za naknade za prijevoz, te za isplatu pravomoćnih sudskih presuda. Obavezali se, kažu, Kolektivnim ugovorom i na povećanje plaće od 5 posto kroz iduće tri godine.

Prosvjetari napominju kako se povećanje odnosi na sve korisnike proračuna.

“Zahtjev njihov koji teško možemo udovoljiti jeste povećanje koeficijenta, što znači kolektivni ugovor, potpisao si ga , trebaš ga poštovati ili napustiti”, kaže Nevenko Herceg, premijer HNŽ.

“Nije isto 5 posto na 3 000 maraka i na 920 KM, neka nam Vlada umanji osnovicu, ali neka nam vrati kroz koeficijente to je i dogovoreno”, kaže Slavko Lauš.

Povećanjem koeficijenata, ističu, izjednačile bi se i plaće uposlenih u osnovnim i srednjim školama prema važećem zakonu o radu, što je uvaženo u drugim dijelovima Federacije BiH, prenosi BHRT.

“Kako bi bila jednaka plaća za istu stručnu spremu to stoji u zakonu o radu i to nas štiti, to ćemo tražiti putem štrajka ako bude članstvo za to”, kaže Omer Tipura.

Sindikalisti su nezadovoljni i brzinom isplata sudske presude po tužbama. Isplaćuju se, tvrde, samo onima koji su pristali na nagodbu s vladom. Stav Sindikata učitelja je poznat, čeka se izjašnjavanje sindikalnog članstva u školama koje nastavu izvode na bosanskom jeziku o tome jesu li za stupanje u generalni štrajk.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar