HNŽ: Procijepljenost djece nikad lošija, nepovjerenje i neodgovornost roditelja

HNŽ: Procijepljenost djece nikad lošija, nepovjerenje i neodgovornost roditelja

Da u Mostaru i cijeloj Hercegovačko-neretvanskoj županiji zavlada epidemija ospica, rubeole i zaušnjaka to stručnjake ne bi iznenadilo zbog necijepljenosti ali i upisa necijepljene djece u vrtiće. Naime, procijepljenost primarnim cjepivima, posebice MPR cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka je jako loša te je pala ispod 30 posto u BiH, što je zabrinjavajuće jer obvezni ciljni obuhvat mora biti veći od 90 posto.

Procijepljenost nikad lošija

”U cijepnom centru Doma zdravlja Mostar, procijepljenost je ‘nikad lošija’. Godine 2019. i 2020. je samo 30 posto djece primilo primarnu vakcinu i to je loše, s tim da procijepljenost treba biti preko 95 posto”, rečeno je za Bljesak.info iz Doma zdravlja Mostar. Stanje nije bolje ni u ostatku županije, potvrdio je Dino Peco, magistar sanitarnog inženjerstva u službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a. ”Procijepljenost MPR cjepivom pala je unazad nekih desetak godina zbog neutemeljenih glasina da djeca dobivaju autizam.

Naš postotak procijepljenosti je pošao opadati u cijeloj BiH i sve se to odrazi i na naš kanton”, kazao je Peco. Dodaju je kako je procijepljenost rasla i padala kroz godine, te je pokrivenost 2020. iznosila 61 posto, ”što ne smatramo dobrom pokrivenošću, jer svaki postotak ispod 95 je loš”.

Necijepljena djeca i upisi u vrtić

No, procijepljenost djece po riječima iz mostarskog Doma zdravlja je samo jedan u nizu problema, a najlošije u cijeloj priči je, kako kažu, to što se i necijepljena djeca regularno upisuju u predškolske ustanove. ”Naši liječnici su prošli mjesec izdali 300 potvrda za upis u vrtić od kojih je samo petero djece uredno primilo sve vakcine. Naši liječnici iskopiraju, odnosno de facto napišu koje cjepivo je dijete primilo, no oni se unatoč tomu i praznim cijepnim kartonima upisuju u vrtić”, rečeno je iz Cijepnog centra Doma zdravlja Mostar, koji tvrdi kako je inspekcija bila u njihovoj ustanovi, te su kazali kako su po nalogu inspekcije pozivali roditelje djece koja se nisu cijepila. ”Inspekcija očigledno nije dolazila u vrtiće dok su se djeca upisala bez popunjenih cijepnih kartona”, rečeno nam je.

”Naši liječnici napišu kako jest, što je dijete dobilo što nije; tako izdaju i potpišu potvrdu. Liječnici daju stvarno stanje, a djeca se s tim upisuju”, tvrde iz Doma zdravlja Mostar, uz poruku da se ovaj problem treba sustavno rješavati.

Neprotumačeni kartoni

Danijela Kegelj, direktorica Javne ustanove Dječji vrtići Mostar nam je pojasnila kako je Ministarstvo rada zdravstva i socijalne skrbi HNŽ-a već unazad nekoliko godina dalo jasan naputak o tome što je i čija zadaća. ”U tom naputku stoji da pri upisu djece, na tom uvjerenju koje se traži, pedijatri moraju protumačiti cijepni karton. Mi danas za 470 djece imamo podatke za samo jedno necijepljeno dijete, te se ne piše razlog; pa ćemo kontaktirati roditelje i po potrebi inspekciju. Svima ostalima na liječničkom uvjerenju piše da mogu pohađati vrtić s djelomičnom cijepnom potvrdom i kopiran cijepni karton koji nije objašnjen”, kazala je Kegelj ističući kako njihova javna ustanova ne može tumačiti cijepne kartone.

”To je dvostruka igra, da se nama pošalje kopiran cijepni karton na kojem nemamo pojma je li to uredno cijepljeno ili ne, samo piše ‘dijete može pohađati vrtić’. To piše za svako dijete, pa čak i dijete koje nije cijepljeno. U naputku je rečeno da i djeca koja iz zdravstvenih razloga mogu biti necijepljena, a i to netko drugi treba tumačiti a ne mi, i za djecu koja su djelomično cijepljenja treba se objasniti zbog čega. Tako da mi ne možemo ocijeniti tko će ići u vrtić, a tko ne s obzirom na različite sudske epiloge. Djeca, naravno, moraju biti cijepljena, ali mi nismo ti koji tumače cijepni karton”, rekla je.

Peco pojašnjava kako je BiH jedna od rijetkih država gdje je cijepljenje obvezno te inspektor može izdati kazne za necijepljenu djecu, a da rješenje problema po njegovom mišljenju treba sustavno riješiti a tu su ključni igrači Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo zdravstva HNŽ-a.

Nepovjerenje i neodgovornost roditelja

No trenutno najveći razlog za necijepljenje djece Peco vidi u nepovjerenju i neodgovornosti roditelja. ”Zbog čega pada procijepljenost i vlada nepovjerenje, pa to je zapravo neodgovornost roditelja. Roditelji su u suštini najveći problem tome, bilo kakve podatke koje provjeravamo, mora postojati pozadina iza toga, tu dolaze i problemi, odnosno skeptičnost po pitanju neke vrste vaccine. S nekim drugim vakcinama se možemo pohvaliti, primjerice Hepatitis B, tu nam je procijepljenost preko 95 posto. Međutim, što djeca više rastu sve su manji postotci cijepljenja i u školskom i u predškolskom uzrastu”, kaže nam Peco.

Što se tiče kvalitete cjepiva, o kojoj se često šuška među roditeljima, Peco kaže da je njihov ‘hladni lanac pod konstantnim nadzorom 24 sata, ne može se dogoditi da vakcine budu van ražima, jer imamo kompletne sisteme za to.   ”Sve vakcine su napravljene i dolaze nam iz EU i to sa sigurnošću tvrdim i znam”, rekao je Peco. Prijeti li našoj županiji epidemija teško je reći, kaže Peco, no svakako ”neće biti iznenađenje”.

”Moramo biti oprezni i paziti osobno ne bi me previše iznenadilo. I 2019. godine imali smo epidemiju morbila. Ne mogu sa sigurnošćui potvrditi da nas to čeka, ali procenti vakcinacije ukazuju da moramo biti zabrinuti”, kaže Peco. Podsjetimo, cijepljenjem se sprečava nastanak teških bolesti kompilkacija i bolesti i to teške upale pluća i mozga u slučaju oboljenja od ospica, štiti od sterilnosti kada su u pitanju zaušnjaci te od poremećaj razvoja ploda u trudnoći kod trudnica zaraženih virusom rubeole.

Pandemija COVID-a utjecala na necijepljenje

Amra Junuzović-Kaljić, predsjedateljica Savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH, predsjedateljica Savjetodavnog tijela za imunizaciju u FBiH, nedavno je upozorila kako je utjecaj na pad imunizacije imala i pandemija COVID-19. Podsjetila je na 2019. godinu i epidemiju ospica, kada su u Sarajevskoj županiji oboljele tisuće djece, a diljem Federacije BiH znatno više.

”Ospice, krzamak ili morbili je visoko kontagiozna bolest koja može imati teške kliničke slike. Tada smo iz te skupine oboljele djece imali 200 hospitalizacija i to su bili komplicirani slučajevi”, objasnila je, ranije za Večernji list. Inače, zbog pada razine procijepljenosti u BiH propisane su i kazne za roditelje koji bez konkretnog razloga odbijaju cijepiti dijete. Kazna u FBiH je od 100 do 2000 KM, ali najčešće izrečena kazna iznosi 100 KM, i to zbog propuštanja brige za maloljetnu osobu. Inače, kada je riječ o BiH, s kažnjavanjem roditelja počelo se prije 3-4 godine, i to najprije u RS-u.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar