HNŽ: Prosvjetni radnici dobili novi kolektivni ugovor

HNŽ: Prosvjetni radnici dobili novi kolektivni ugovor

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović potpisao je u utorak Kolektivni ugovor za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja za područje te županije. Kolektivni ugovor, pored ministra Hadžovića, potpisali su predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja HNŽ-a Edina Čomić i predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić.

Rezultat je to dijaloga predstavnika sindikata i resornog ministarstva te iskazane spremnosti Vlade HNŽ-a da prihvati postignuti dogovor kojim se na zadovoljstvo svih zainteresiranih rješavaju bitna pitanja za djelatnike srednjoškolskog odgoja i obrazovanja u HNŽ-u, istaknuto je prilikom svečanosti potpisivanja. Ugovor donosi niz poboljšanja za uposlenike u srednjem obrazovanju, te na jasan način definira odnos uposlenika i poslodavaca.

Ministar Hadžović podsjetio je da su razgovori o novom kolektivnom ugovoru započeli prije godinu dana. Dodao je kako su neke od važnijih odrednica danas potpisanog ugovora mogućnost prelaska uposlenika iz jedne škole u drugu u skladu s dogovorom zaposlenika i poslodavca, kao i rješavanje pitanja tehnološkog viška, na način da se u budućem razdoblju uradi okvirni sporazum po kojem će se postupati u tim slučajevima. ”Također, izišlo se u susret uposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju i onima koji imaju četvoro ili više malodobne djece, oslobodivši ih trećine norme, a za istu plaću”, dodao je resorni ministar.

Po riječima Edine Čomić, Kolektivni ugovor potpisan je na razdoblje od godinu dana kako bi se vrlo brzo mogle napraviti eventualno ispravke te ugraditi nove odrednice sporazuma ako se ukaže potreba za time. Josip Milić istaknuo je da je ovo prvi kolektivni ugovor potpisan bez štrajkova, odnosno da je rezultat dijaloga vlade i sindikata. Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg dodao je kako dijalog nema alternative i kako se nada da će jednako tako biti uspješni kada su u pitanju zahtjevi sindikati drugih djelatnosti, najavivši skori početak pregovora sa sindikatima osnovnoga obrazovanja i zdravstva.

 

/Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar