HNŽ: Vlada uzela kredit, Skupština izabrala izaslanike

HNŽ: Vlada uzela kredit, Skupština izabrala izaslanike

Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije danas su tajnim glasanjem izabrali izaslanike za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Tako su za izbor izaslanika iz reda hrvatskog naroda bile četiri liste, tri Hrvatskog narodnog sabora, predvođenog HDZ-om BiH, i jedna lista HDZ-a 1990. Upravo su liste HNS,-a odnosno liste Davora Pehara i Đure Prkačina dobile po četiri glasa, dok je lista "devedesetke" prošla s tri glasa.

U vezi izbora izaslanika iz reda Bošnjaka, lista koju je iz tehničkih razloga potpisao Šerif Špago (SDA) dobila je osam glasova, lista Anela Kljake (SBB) je dobila četiri glasa, dok je lista Adnana Velagića (BPS) imala jedan glas. Iz reda Srba i ostalih, lista Vesne Saradžić, odnosno Anera Žuljevića, dobile su po jedan glas.

Iz Skupštine HNŽ za Dom naroda je predviđeno šest izaslanika, i to tri iz reda hrvatskog naroda te po jedan iz reda Bošnjaka, Srba i ostalih, a konačnu potvrdu i verifikaciju mandata daje Središnje izborno povjerenstvo.

Na današnjoj sjednici izglasana je i odluka o prestanku mandata zastupnici u Skupštini HNŽ Zori Dujmović (HDZ BiH, odnosno koalicija stranaka HNS), koja je podnijela ostavku na tu dužnost, te je donesena odluka o verifikaciji mandata zastupniku Borisu Bošnjaku.

Na sjednici je usvojena i odluka o davanju suglasnosti za zaduženje HNŽ-a i zaključivanje ugovora o kreditnom zaduženju HNŽ s Federacijom BiH iz sredstava dodatnog financiranja po osnovu faze 4 Stand by aranžmana s MMF-om.

Govoreći o zaduženju HNŽ, predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić kazao je kako je razdiobom Hercegovačko-neretvanskoj županiji pripalo 3.375.000 KM. Razdoblje otplate je pet godina, a grace razdoblje je tri godine.

Kamatna stopa je, kako je rekao, promjenljiva i određuje je MMF.

Iako je bilo najavljeno, rukovodstvo Skupštine HNŽ danas nije izabrano.

"Danas nismo imali prijedloge iz svih klubova i iz tog razloga na dnevni red nismo mogli staviti točku za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg", kazao je v.d. predsjedavajućeg županikjskle Skupštine Šerif Špago.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing