Hoće li biti jeftinije pobjeći iz BiH?

Hoće li biti jeftinije pobjeći iz BiH?

U moru poskupljenja u BiH jedino će možda pojeftiniti pristojbe za odricanje od bh. državljanstva, koje koštaju i do 800 maraka, objavile su Nezavisne novine navodeći kako smo po tome rekorderi u odnosu na zemlje u okruženju. Inicijativa da im se cijena snizi, koju je podnijela Mirjana Marinković Lepić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, trebala bi biti razmatrana već ovog tjedna.

“Inicijativa je na dnevnom redu Zastupničkog doma. U ovoj trenutnoj situaciji zaista se ne može ništa jamčiti. U najmanju ruku, nadam se da će inicijativa ući u drugi krug glasovanja i onda je ono jednostavnije i postoji nada da to prođe. Ovo se odnosi i na građane iz Republike Srpske i ja bih voljela da to zastupnici tako i rezoniraju”, navela je Marinković Lepić.

Ističe kako je inicijativu podnijela zbog činjenice da je prije dvije ili tri godine, prilikom postavljanja pitanja koliko se zaradi na pristojbama za odricanje od državljanstva, dobila odgovor da se radi o pozamašnim svotama

“Dodatno me motivirala revizija učinka, koju je radio Ured za reviziju institucija BiH, a čija su tema upravo naknade i takse, gdje je konstatirano da je riječ o enormno visokim taksama, koje su najviše u odnosu na zemlje okruženja”, rekla je Marinković Lepić.

Ona u izjavi za Nezavisne novine ističe da imamo egzodus stanovništva zbog kompletne situacije u BiH, pa i one koju naprave političari, a onda to, u konačnici, bude i izvor visoke zarade proračunu. “Dobila sam od ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević odgovor odnosno mišljenje. Ona opravdava visinu ove takse”, ističe Marinković Lepić.

Nezavisne novine su u posjedu tog odgovora Gudeljević, u kojem se navodi da bi trebala ostati u postojećim pravnim okvirima i da ne bi trebalo mijenjati iznos propisanih pristojbi, jer bi se predloženo smanjenje moglo tumačiti i na način da se dodatno stimulira odricanje od državljanstva i odlazak iz BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar