Hoće li biti  najavljenog štrajka  sindikata doktora medicine i stomatologije?

Hoće li biti najavljenog štrajka sindikata doktora medicine i stomatologije?

Sindikat doktora medicine i stomatologije HNŽ-a najavio je štrajk bog nepoštivanja Kolektivnog ugovora.

Ovaj strukovni sindikat potpisao je Kolektivni ugovor s predstavnicima Vlade HNŽ-a koji su trebali osigurati sredstva za isplatu plaća. Nažalost, to nije učinjeno, nego su zdravstvene ustanove u neizvjesnost čekajući što će se dogoditi svakog mjeseca. Nekoliko prijetnji štrajkom je spriječeno u zadnji trend osiguranjem sredstava iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO).

Tragom nedavno objavljenog članka u medijima vezano za štrajk pitali smo direktoricu Doma zdravlja „Rama“ dr. Maru Anđelić o čemu se radi.

„Plaću od 1100 KM nije dobio niti jedan liječnik, eventualno ako je liječnica na porodiljnom dopustu. Plaće liječnika su oko 2000 KM.  Vlada HNŽ-a je DZ Rama uplatila 30 000 KM te je zajedno sa ZZO  osigurano tek 65 % troškova do sada, što znači za samo do rujna. Ministar Opsenica navodi da bi Općina Prozor-Rama trebala osigurati ostala sredstva. Pri tome nijedan dokument nije upućen niti DZ niti Općini koji ih na to obvezuje za osiguranje sredstava po novom Kolektivnom ugovoru.“ – kazala je dr. Mara Anđelić.

Ovih dana mogli su se čuti komentari kako plaća u Domu zdravlja Rama nije isplaćena po novom KU jer Općina Prozor-Rama nije uplatila sredstva i još k tome zaposlila je nove djelatnike.

„Novac koji izdvaja Općina Prozor-Rama je značajan, pa ove godine iznosi čak do pola milijuna KM, dijelom za projekte, dijelom za funkcioniranje Hitne i još pojedinih službi. Zahvaljujući tom novcu imamo osigurano 24- satno dežurstvo liječnika, pripravnost laboratorija i rentgena dok bi po standardima i normativima imali samo tim hitnog medicinskog transporta. Ovo za DZ Rama koji je skoro 80 km udaljen od bolnice nije dovoljno. Svi oni koji se svojim poslom nisu nikada makli iz velikih centara trebali bi vidjeti što znači transport politraumatiziranog, pacijenta s infarktom ili nekog drugog sličnog stanja do Mostara. Za pokrivanje troškova po novom KU za liječnike  je potrebno  još 10 000 KM mjesečno . Što je s ostalim djelatnicima u zdravstvu. Zar njihove ugovore ne treba poštivati?“ – obrazložila je dr. Anđelić.

U svemu tome dr. Anđelić je izrazila nadu da će odgovorni za ovu situaciju shvatiti važnost zdravstvene zaštite u općini Prozor-Rama.

Nameće se pitanje, tko su odgovorni  za nastale probleme? Jednostavno je. Onaj tko je potpisao Kolektivni ugovor trebao je prethodno dogovoriti načine financiranja. Loptica se pokušava prebaciti na Općinu Prozor-Rama, a ček bez pokrića je potpisao netko drugi.

Poslušajte što su na ovu temu u izjavi za Radio Ramu rekli dr.Mara Anđelić, ravnateljica Doma zdravlja Rama i dr. Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor-Rama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar