Hoće li biti prisilno odvedene 4 osobe iz Rame u karantenu u Mostar?

Hoće li biti prisilno odvedene 4 osobe iz Rame u karantenu u Mostar?

Hoće li biti prisilno odvedene 4 osobe s prebivalištem u općini Prozor-Rama koje su prije desetak dana stigle iz inozemstva i bez ikakvih su simptoma do sada i nisu testirane?  Kome se ide na ruku? Struci i građanima ili vlasniku objekta karantene u Mostaru?

O čemu se radi?

Prije desetak  dana pristigle su 4 osobe za vrijeme naredbe Federalnog ministarstva o obveznoj karanteni za sve koji dolaze iz drugih zemalja. Te osobe nisu smještene u karantenu jer u to vrijeme nije postojala u  HNŽ-u. Osobe su poslane na kućnu izolaciju po rješenju na 28 dana  (po izjavi pomoć. Fed.Ministra zdravstva, a koje je sada 14 dana).

Nakon 8 dana  je organizirana karantena i u njoj smješteno 9 osoba od kojih je 8 osoba otišlo kući, a ostala samo jedna. To dovoljno govori o organiziranosti.

Nakon upita novinara za ove činjenice na tiskovnoj konferenciji HNŽ-a od neki dan, ministar Bevanda je odgovorio da će se poraditi na tome. Naravno, odmah isti dan 4 osobe iz Rame u kućnoj izolaciji dobivaju od policije obavijest da će ići u karantenu u Mostar. Uslijedio je šok.

Te osobe su dobrog zdravlja, Dom zdravlja „Rama“ stalno vrši njihov nadzor. Ogorčeni su postupcima vlasti, Stožera HNŽ-a da zbog nečije neodgovornosti oni ispaštaju i da se tretiraju kao kriminalci. Po izjavama naših sugrađana iz  Mostara dobivaju privatne telefonske pozive da će im biti dobro, lijepo, da će po njih doći specijalna vozila sa ljudima u crnom, policijom i da pakiraju stvari i budu spremni, jer će oni doći po njih pa i prisilno (gore nego po kriminalce).

„U naknadnim razgovorima i saznanjima ustanovilo se da ih zove neki dr. D.K. koji je samo domaćin objekta za karantenu, iznajmljivač. Pitamo jeli to po zakonu, ima li pravne države ili je to nečiji hir ili interes? Isti koristi privatne podatke i broj telefona osoba, u čije ime i za čiji interes, za koju instituciju? Netko mu je sve to dostavio, a  tko?  Struka u ovom slučaju ne stoji iza ovoga, nije konsultirana i neznamo da li bi se ijedna kompetentna osoba složila sa namjerama pojedinaca i nasilnom privođenju ljudi i žena, jer je suprotno cilju prevencije i borbi protiv korona virusa. Nažalost struka se sve više i više gura u stranu a isplivavaju pojedinci s interesima i politike koje žele da prigrabe zasluge za borbu s virusom, a koje nemaju. Osobe su do sada dobrog zdravstvenog stanja. Hoće li  možda  prisilnom odvođenjem u karantenu tek biti narušeno njihovo i fizičko i psihičko zdravlje.“ – Mišljenja su u Sanitarnoj inspekciji općine Prozor-Rama.

Ova vijest se brzo proširila Ramom. Stanovnici općine Prozor-Rama pitaju se što će tek uslijediti kada se zanemari struka i pojedinci uzmu vlast i stručnost u svoje ruke?

Na tiskovnoj konferenciji koja je održana u subotu, 18. travnja 2020. Ramski vjesnik je postavio pitanje:

Je  li  logično  da se pristigle zadnje  4 osobe u općinu Prozor-Rama, nakon 8 i 11 dana provedenih u kućnoj izolaciji, bez ikakvih simptoma, uz poštivanje mjera i uz svakodnevni nadzor policije, Doma zdravlja „Rama“  i Sanitarne inspekcije, retroaktivno od strane županijskog stožera CZ i uz asistenciju policije prisilno odvode u karantenu u Mostar ? Je li to samo puko popunjavanje kapaciteta u karanteni bez obzira na  sami smisao i moguće  posljedice ovog čina u borbi protiv novog korona virusa? Je li  sve to kontradiktorno polazeći od kršenja samog rješenja, kršenja izolacije, kršenja načina prijevoza?

Hoće li Ministarstvo zdravstva HNŽ-a zatražiti od Ministarstva zdravstva Federacije BiH ukidanje odluke od 14.04.2020. kao što su to učinile Srednjo-bosanska županija, Tuzlanska i Zeničko-dobojska?

Odgovor na postavljena pitanja je bio pilatovski da se obratimo Federalnom Ministarstvu zdravstva što je i učinjeno već ranije.

„Nek se u karantenu vrate oni koji su bili već u njoj i oni koji prelaze granicu a neka ove 4 osobe ostave na miru do isteka karantene, ili ako je krše mi ćemo ih sami dovesti.“ – Poručili su iz Sanitarne inspekcije Prozor-Rama.

Lakši pozitivni se šalju na kućno liječenje, a u ovom slučaju prisilno odvode zdravi u karantenu, logika zar ne?  Ovdje se  krše osnovna  ljudska prava, krši se već određena izolacija. U isto vrijeme policija se slomi da zadrži sve do sada pristigle osobe u izolaciji bez kontakata, a u ovom slučaju im naređuju da ih moraju prisilno izvoditi iz kuća i grupirati, ispravno zar ne?

„Krši li Civilna zaštita HNŽ-a svoja donesena pravila koje neumorno provodimo cijelo vrijeme, da li je briga o nama samo farsa ili se zaista brinu za nas i o nama? Svom snagom se borimo za svoju sredinu i svoje  ljude kao i u ostalim općinama i nitko ne može bolje pomoći od nas samih. Da ne govorimo o ovom neodgovornom i nestručnom hiru pojedinaca vezano za 4 osobe. Nisu isključeni ni sudski postupci protiv pojedinaca. Stalno se ponavlja konsultirajte struku što i treba, ali čini se ona se zapostavlja. Da je struka rekla da treba u redu, poštivamo, ali nažalost prevladava nestručnost i djeluje se doslovno i bez smisla.

Priča neće stati samo na ovome, neka javnost zna kako se pojedinci ili možda vlast bori protiv korona virusa jer je nekima dobro došao, a s druge strane nehuman odnos prema zdravim osobama koje su bile primorane zbog gubitka posla doći svojoj kući, jer nisu imale izbora. Neka  služi nekima na čast ako je imaju.“ – Zaključili su u Sanitarnoj inspekciji Prozor-Rama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar