Hoće li biti štrajka u osnovnim školama HNŽ-a?

Hoće li biti štrajka u osnovnim školama HNŽ-a?

Iako su sindikati prosvjetnih djelatnika u osnovnim školama u HNŽ-u krajem prvog polugodišta najavljivali kako će drugi dio školske godine započeti štrajkom, to se ipak nije dogodilo.

Djeca su jutros redovno sjela u školske klupe, barem onaj dio koji pohađa nastavu po nastavnom planu na hrvatskom jeziku. Oni koji pohađaju nastavu po planu i programu na bošnjačkom jeziku, drugo polugodište će započeti 27. siječnja.

I navodno bi štrajk mogao početi tada.

.Nema smisla da štrajk započinje u jednom dijelu županije, dok je drugi na raspustu. Mi u utorak imamo razgovore da predstavnicima Vlade HNŽ i tražit ćemo da se naši uvjeti ispune. Ukoliko do toga ne dođe, možemo reći kako će štrajk u osnovnim školama u HNŽ-u započeti 27. siječnja – rekao je za Pogled.ba Slavko Lauš, predsjednik Sindikata djelatnika osnovnih škola koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Dodao je kako sindikati neće odustati od zahtjeva da se izjednači plaća djelatnicima u prosvjeti, što sada nje slučaj, te je napomenuo kako je ovaj problem prisutan godinama.

-Ljudi sa istom stručnom spremom nisu isto plaćeni i više nećemo trpjeti ovo stanje. Nadamo se kako će županijske vlasti pokazati spremnost za rješavanje ovih problema, te kako nećemo morati pokrenuti proceduru štrajka. Ukoliko priča ipak krene u suprotnom smjeru, nastava u osnovnim školama u županiji će biti prekinuta 27. siječnja i tako će ostati sve do dogovora sa županijskom Vladom. Mi se i dalje nadamo kako do toga neće doći – zaključio je Lauš.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar