Hoće li Hrvati iz BiH biti žrtva predsjedničkih izbora u Hrvatskoj?

Hoće li Hrvati iz BiH biti žrtva predsjedničkih izbora u Hrvatskoj?

Za dva tjedna, 22. prosinca u susjednoj Republici Hrvatskoj održati će se šesti predsjednički izbori. Čak 12 kandidata u oštroj je predizbornoj kampanju u kojoj se ne biraju riječi i sredstva za dolazak na cilj – Pantovčak. Hrvatska dijaspora, tzv. XI. izborna jedinica, za neke od favorita, posebice aktualnu predsjednicu i ponovnu kandidatkinju HDZ-a BiH kao i kandidata, glazbenika Miroslava Škoru, od iznimne je važnosti, dok je treći favorit, bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović, kazao da “u BiH neće ići po glasove dijaspore”.

Međutim, tko će animirati hrvatske glasače u BiH kao jednoj od najjačih glasačkih uporišta?

Rekordan broj birališta

Hrvatski mediji u svojim analizama ocjenjuju da će aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović teško ponoviti rezultat iz prosinca 2014. godine kada su zabilježeni dugi redovi glasača u Mostaru, a glasanje zbog gužvi čak i produženo. Prisjetimo se da je tada Grabar Kitarović osvojila 50,74% glasova, odnosno 1.114.954, a 33.737 glasova donijela je dijaspora, od toga 16.160 bilo je od glasača iz BiH.

Mnogi analitičari tada su isticali kako je upravo dijaspora odnijela prevagu u njenoj pobjedi.

Njen protukandidat Ivo Josipović tada je osvojio 1.082.436 (49,26%). Od toga, dijasporinih samo 3.291. Ove brojke pokazuju koji je bio značaj dijaspore, prvenstveno glasača iz BiH, u njenom dolasku na Pantovčak. No, ovaj put bit će daleko, daleko teže ponoviti ovaj uspjeh iako će ovih izbora, prema podatcima Državnog izbornog povjerenstva BiH, biti rekordan broj birališta – čak 44.

To je trostruko veći broj za razliku od predsjedničkih izbora 2014. godine, kada ih je bilo 15.

Za glasove dijaspore bore se Grabar Kitarović i Škoro

Kolindi Garabar-Kitarović glasovi dijaspore će i na predstojećim izborima biti iznimno važni. U prvom krugu dio bi joj mogao uzeti Miroslav Škoro. U drugom izbornom krugu, uđu li u njega sadašnja predsjednica i Zoran Milanović, a razlika među njima bude tijesna, glasovi dijaspore ponovno će joj biti iznimno važni, možda čak i presudni za ishod izbora, piše Jutarnji list o mogućnostima ishoda izbora.

“Birači dijsapore i oni iz BIH su Kolindi Grabar Kitarović jako važni. Već smo bili u nizu mjesta u srednjoj Bosni i Hercegovini i do izbora ćemo otići još jednom”, kazao je Jutarnjem izvor blizak kandidatkinji HDZ-a.

“Svjesni smo”, dodao je, “da će Škoro također htjeti privući glasove dijaspore i Hrvata iz BiH, ali prema njemu ne razvijamo nikakvu posebnu strategiju i ne mislimo voditi prljavu kampanju. Škorini birači i mi smo jedan birački korpus i naravno da računamo na to da će u drugom izbornom krugu njegovi birači dati glas Kolindi Grabar-Kitarović”.

Bandić za predsjednicu, Glasnović za Škoru

O glasovima dijaspore, prvenstveno BiH, u predsjedničkim izborima piše i tjednik 7Dnevno. “Baš bi za dobivanje skorašnjih predsjedničkih izbora aktualnoj predsjednici potpora Hercegovine mogla biti krucijalna. Ako je suditi po rezultatima anketa, povijest bi se, kada je riječ o predsjedničkim izborima, mogla ponoviti. Naime, prije pet godina upravo se u Mostaru vodila odlučujuća bitka za Pantovčak, piše ovaj hrvatski tjednik.

Navode da će važnu ulogu u afirmiranju i pridobivanju biračke mašinerije odigrati drugi čovjek HDZ-a Hrvatske Milijan Brkić, Hercegovac rodom iz Klobuka, ali i njen savjetnik Tomislav Madžar iz Ljubuškog koji također uživa veliki ugled u Hercegovini.

U ovom tjedniku ocjenjuju da će se za glasove Hrvata dijaspore boriti isključivo aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro.

Međutim, da je “igra” više nego neizvjesna a snage skoro izjednačene pokazuje i podrška generala Željka Glasnovića Miroslavu Škori, a dobro je poznato da je Glasnović jedan od najpoštovanijih zapovjednika HVO-a u BiH, ali i čovjek koji je HDZ-u “oteo” jedan saborski mandat iz dijaspore koji je tradicionalno osvajao HDZ.

Ali i aktualna predsjednica ima još jedan hercegovački adut i to zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je vrlo omiljen posebno među Hercegovcima. Podsjetimo da je upravo Milan Bandić na predsjedničkim izborima 2009. godine dobio impresivnih 104.000 glasova iz dijaspore, što ga potvrđuje kao dobrog saveznika Grabar Kitarović.

Kolika je njena naklonost Bandiću pokazuje i nedavna proslava njegovog rođendana kada mu je otpjevala kratku rođendansku čestitku i poslala rođendansku tortu. Kao “šlag” je došla njena izjava da bi mu, ako bude osuđen u nekoj od afera koje ga prate, u zatvor nosila kolače. To je naišlo na zgražanje javnosti u Hrvatskoj.

Masovan izlazak dijaspore na birališta ili “mlaka voda”

“Ne uspije li predsjednica, a još ako se dogodi ono najgore, da prvi put predsjednik u utrci za drugi mandat ne uđe ni u drugi krug, to će se katastrofalno odraziti na Plenkovića i bit će početak njegova neizbježnog kraja. Jer njegovi će mu reći – izgubio si euroizbore, izgubio si i predsjedničke, zbog naših fotelja i poslova ne možemo dopustiti da izgubiš i parlamentarne”, piše Večernji list, izdanje za Hrvatsku o mogućnosti i posljedicama re(ne)izbora Kolinde Grabar Kitarović.

Ipak, dok mnogi ističu kako se Hrvati u BiH neće masovno odazvati na izbore jer su nezadovoljni aktualnom hrvatskom politikom u BiH kao i zbog sve većeg iseljavanja mladih, dostupnost glasačkih mjesta zbog rekordnog broja otvorenih birališta ovu teoriju postavlja na “staklene noge”.

Stoga je Jutarnji list u studenom iznio i jednu vrlo zanimljivu tezu: “Neka na predsjedničke izbore iziđe svaki drugi, to je sedamdesetak tisuća glasova, koji uvelike utječu na konačni rezultat. Kada bi se to dogodilo, došlo bi do dramatičnih političkih sukoba, a bojimo se i ogromnog animoziteta prema dijaspori. Što nije i ne može biti ničiji interes”.

Kako će odgovoriti tzv. hrvatska dijaspora u BIH na predsjedničke izbore u Hrvatskoj te hoće li njen masovan odziv biti i povod novim animozitetima prema dijaspori i Hercegovcima koji bi mogli odlučiti o hrvatskom predsjedniku/ci – ostaje pričekati do 22. prosinca.

/Izvor: Dnevni list, Piše: V.H.Soldo/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar