• Hoće li hrvatski političari učiniti nešto da spriječe egzodus naroda?
  • Hoće li hrvatski političari učiniti nešto da spriječe egzodus naroda?

Hoće li hrvatski političari učiniti nešto da spriječe egzodus naroda?

MOSTAR – Vapaj biskupa Biskupske konferencije BiH, kao i Hrvatske biskupske konferencije upućen nakon zajedničkog godišnjeg zasjedanja u Mostaru i u kojem se traži da država konačno nađe način kako zaustaviti trend iseljavanja stanovništva ovaj bi put morao u glavama političara imati odjeka.

Iako se još uvijek čekaju podaci svih župa u BiH koji bi trebali biti objedinjeni u dokument o broju katolika u BiH u 2015. godini, već sada je jasno kako narod nezaustavljivo odlazi trbuhom za kruhom u nemogućnosti ostvarivanja osnovnih ljudskih prava u ovoj zemlji. a pravo na rad je jedno od njih. Socijalna sigurnost koje praktično i nema natjerala je tisuće Hrvata da potraže bolji život preko granice, a u tom kontekstu na zajedničkom zasjedanju dvije biskupske konferencije bilo je riječ o hrvatskoj inozemnoj pastvi, koja treba duhovni skrbiti za Hrvate u inozemstvu.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić upozorava na zabrinjavajuće brojke onih koji napuštaju svoja ognjišta te kako žalost što najče odlaze mladi ljudi. A to je posljedica nedostatka socijalnih programa i politika kao i procesa investiranja i otvaranja novih radnih mjesta. Da stvar bude gora, odnos prema radnicima, dakle onima koji imaju posao, je katastrofalan te im se ne uplaćuju doprinosti za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Kardinal Puljić je stoga konstatirao kako nažalost imamo državu u kojoj je izražena nepravda prema radnicima i zbog čega mnogi od njih kreću u bijeli svijet kako bi za sebe i svoje obitelji osigurali egzistenciju i život dostojan čovjeka. Domaćin ovog zasjedanja biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski pak upozorio je kako u izvješću don Tomislava Markića ravnatelja hrvatske inozemne pastve stoji kako je samo u Republici Irskoj oko 8 tisuća Hrvata, bilo iz Hrvatske, bilo iz BiH te kako svakog mjeseca dolazi njih oko 300!

Takve brojke pokazuju kako je trend iseljavanja zaista uhvatio maha te kako država i političari u BiH moraju konačno poduzeti hitne i konkretne mjere kako bi se on ublažio, a u konačnici i zaustavio. Hrvatska politička elita koja se voli često hvaliti svojom brigom za nacionalne interes i opstanak hrvatskog naroda u Bih stoga bi trebala dobro poslušati što kažu biskupi te konačno pokazati kako su odgovorni pred vlastitim narodom, kao i onima koji su ih birali. U suprotnom trend će se nastaviti, a godine koje su pred nama donijeti nove poražavajuće podatke o položaju katolika-Hrvata u BiH.

Dnevno.ba  Autor: Karlo Lovrić

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar