Hoće li izraelski lijek protiv korone biti uspješan?

Hoće li izraelski lijek protiv korone biti uspješan?

Hoće li izraelski lijek Allocetra biti uspješan u liječenju koronavirusa, i to različitih sojeva, mora potvrditi studija treće faze kliničkih ispitivanja, ali za sada se pokazao kao vrlo uspješan. -javlja Jutarnji.hr

Čak 90 posto teških pacijenata oporavilo se nakon liječenja ovim lijekom, prema tvrdnjama tvrtke Biomed Enlivex Therapeutics. Izvijestili su ovog tjedna da su ohrabrujući rezultati ispitivanja lijeka u fazi 2 u liječenju teških bolesnika s koronavirusom.

Od 16 liječenih pacijenata, sedam je bilo u teškom stanju, a devet u kritičnom. Većina je bila u dobi od 40 do 60 godina i svi su pripadali rizičnim skupinama, odnosno bili su pretili, imali su povišeni krvni tlak i većina su bili muškarci, kod kojih je stopa smrtnosti od korone veća.

Njih 14 liječenih Allocetrom oporavilo se i pušteno je kući u roku od pet dana, a dva su pacijenta ostala na respiratoru.

Također, iz tvrtke naglašavaju da nijedan liječeni pacijent nije umro. I u prvoj fazi ispitivanja lijek je bio uspješan jer se od 21 teškog pacijenta oporavilo njih 19.

Imunološki sustav

Mehanizam djelovanja ovog lijeka je imunomodulacijski, a razvijen je na temelju istraživanja profesora Drora Mevoracha s odjela za koronavirus Medicinskog centra u Hadassahu.

“Allocetra je namijenjena liječenju različitih teških slučajeva u kojima postoji prekomjerna aktivnost imunološkog sustava, što dovodi do povećanog lučenja proteina stanica imunološkog sustava – nazvanih citokini – istih onih koje uzrokuju citokinsku oluju.

Djeluje tako što se stanice uzete od zdravog donora u laboratoriju tretiraju na takav način da nakon unošenja u tijelo pacijenta mogu zaustaviti upalu ili citokinsku oluju koja je vrlo štetna za pacijente, uključujući i one koji su oboljeli od koronavirusa”, objasnio je prof. Mevorach.

Ravnoteža organizma

Drugim riječima, Allocetra potiskuje imunološki odgovor i tako vraća ravnotežu organizma. Zato je i namijenjen najtežim bolesnicima čiji je glavni problem u borbi protiv korone činjenica da je njihov imunološki sustav “izvan kontrole”.

“Vjerujemo da rezultati ispitivanja, u kombinaciji s konvencionalnim liječenjem, daju jedinstvenu priliku za preživljavanje pacijenata s koronom u teškom i kritičnom stanju kod kojih upravo citokinska oluja uništava organe, što onda postaje pogubno”, rekao je Mevorach.

Neki su pacijenti govorili o svojem iskustvu s ovim lijekom i istaknuli da su već dva sata nakon prve doze osjetili značajne promjene u organizmu. Naglašavaju da im se polako počela vraćati snaga iako su kašalj i problemi s disanjem i dalje bili prisutni ali je sveukupno stanje bilo značajno bolje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar