Hoće li radioaktivni oblak iz Zaporožja stići do BiH ako dođe do katastrofe

Hoće li radioaktivni oblak iz Zaporožja stići do BiH ako dođe do katastrofe

Prijetnja nuklearne katastrofe mjesecima je visi nad ruskim ratom u Ukrajini, a ti su strahovi obnovljeni prošlog tjedna nakon što se pojačalo granatiranje oko goleme nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Europi, koja je pod kontrolom Rusije od ožujka.

Napadi na kompleks izazvali su zabrinutost zbog spektra nuklearne katastrofe, što je navelo UN-ovu nadzornu organizaciju i svjetske čelnike da zahtijevaju da se misiji dopusti posjet mjestu i procjena štete. Dakle, koliko je stvaran rizik? Nuklearni stručnjaci žele otkloniti neka od alarmantnijih upozorenja, objašnjavajući da je glavna prijetnja najbliža samoj elektrani i da ne opravdava upozorenja diljem Europe, javlja Klix.

Stručnjaci su posebno oprezni s bilo kakvim usporedbama s černobilskom katastrofom, čije je ponavljanje malo vjerojatno. Prema mišljenju geopolitičkog analitičara Samuela Ramanija radioaktivni problem bi najviše pogodio Ukrajince koji žive u blizini, međutim, radioaktivni oblak proširio bi se, prema njegovom mišljenju, zapadno od Ukrajine. Na videomapi koju je podijelio na društvenoj mreži Twitter u kojoj predviđa scenarij nuklearne katastrofe vidi se kretanje nuklearnog oblaka.

Prema tim informacijama, on bi stigao do Srbije, međutim, prema tim pokazateljima, ne bi dospio do BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing