HOĆE LI RIJEKA VOLUJAK PRIJEĆI RUBOVE SVOG KANJONA?

HOĆE LI RIJEKA VOLUJAK PRIJEĆI RUBOVE SVOG KANJONA?

Pismo koje je ovih dana šireno putem društvenih mreža sa naslovom „Ramsko bezumlje – uništenje rijeke i kanjona Volujak“ , potpisano od mr.sc.don Željka Marića, predsjednika Ekoudruge „Volujak – Dobro Polje“, zaslužuje ozbiljnu dopunu, u prvom redu službenim  informacijama, svakako i drugačijim stavovima.

Koncesija na vodu rijeke Volujak za izgradnju mini – hidroelektrane odobrena je početkom 2007. godine, daleko prije i Načelnika Ivančevića i Ministrice Đapo. Koncesija je mijenjala koncesionara, koncesionar je mijenjao vlasnike, tako da je sada (od 2012.) koncesionar firma  „M.M. Energi“ d.o.o. Prozor – Rama, ovlaštene osobe Soldo V. i Soldo M.

Javna rasprava u vezi izdavanja okolišnog dopuštenja za mini hidroelektranu Volujak u općini Prozor-Rama održana je u četvrtak, 9. svibnja 2019. godine u Domu kulture u Prozoru. Organizator javne rasprave bilo je Federalno Ministarstvo okoliša i turizma, a tvrtka koncesionar je predstavila Studiju utjecaja na okoliš.

Općina Prozor – Rama uredno je pozvala na javnu raspravu sve zainteresirane, sudjelovala u javnoj raspravi i pismeno dostavila očitovanje. U tom očitovanju zatražila je novo, detaljnije utvrđivanje stanja i sa stanovišta održivosti ribljeg fonda, kao i sa stanovišta kulturno – povijesne baštine koja se može nalaziti na lokalitetima izgradnje objekata mini – hidroelektrane.

Na Javnoj raspravi nije sudjelovao nitko iz Udruge „Volujak – Dobro Polje“, iako, kako kaže predsjednik Marić, upravo je ta Udruga ima određena prava i dužnosti vezane za zaštitu tog lokaliteta. A nepoznate su nam i ranije aktivnosti Udruge na zaštiti kanjona Volujak. Prva poznata aktivnost Udruge je pismo prije nekoliko dana upućeno Općini Prozor – Rama (pismo Općina proslijedila Federalnom Ministarstvu okoliša i turizma), i ovaj tekst na internet portalu i društvenim mrežama. Radi se o običnom  pokušaju skidanja odgovornosti sa sebe i prebacivanja na druge. 

Jer, najmanje što su do sada u Udruzi mogli učiniti jeste utvrđivanje i dokumentiranje stanja po osnovu biološke raznolikosti i kulturno – povijesnog naslijeđa. Za ovo zadnje je bilo potrebno, sukladno Zakonu o zaštiti kulturno – povijesnog naslijeđa, pronaći neke tragove ljudskog djelovanja u povijesti i prijaviti nalaze nadležnom Zavodu. To bi se pri izradi Studije i kasnijih odobrenja moralo uvažavati. Na žalost, Udruga do sada nije našla za potrebno raditi na taj način, zbog čega je Općina u svom očitovanju zatražila utvrđivanje stanja kulturno – povijesne baštine na tom lokalitetu.

Iako sa velikim zakašnjenjem, pomalo i politički obojene aktivnosti koje je pokrenula Udruga „Volujak – Dobro Polje“ ipak može značiti dobrodošlo buđenje nevladinog, civilnog sektora po pitanju okoliša u ovoj općini.

Posebno će biti pozitivno ako se ova ili druge udruge i nevladine organizacije probude i aktiviraju  i po pitanju drugih koncesija u ovoj općini. Znamo svi za planiranu izgradnju 5 mini – hidroelektrana na preostalom toku rijeke Rame, na prestanak postojanja rijeke Rame i na veliki negativni utjecaj na okoliš. Zar ovo ne zaslužuje aktivnost civilnog sektora, nevladinih udruga, pa i svih žitelja Općine?

I još jedna oblast može se aktivirati  nakon ovog don Marićevog pisma putem društvenih mreža. Naime, bez da su nas ikada pitali o tome, elektroprivredna poduzeća nam u svojim računima svaki mjesec naplaćuje naknadu za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Tako uzeti novac od naroda daju biznismenima koji su izgradili solarne i vjetro elektrane (ne bi li imali još više). Država je tako vješto europski  trend poticanja obnovljivih izvora energije prebacila sa sebe na građane, bez obzira na njihovu mogućnost plaćanja tog troška.

Ako don Marićeva inicijativa zaštite okoliša pređe rubove kanjona  Volujak i postane šire prihvaćenim pokretom zaštite okoliša i usmjeravanja plaćanja u zakonske okvire, biti će to najveći mogući doprinos koji je jedna udruga mogla učiniti, te će se moći zanemariti svi propusti koje su učinili svojim dosadašnjim nedovoljnim radom.

Općina Prozor – Rama

Josip Juričić, dipl.ecc. Šef Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije

 

Volujak scan
Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing