Hoće li se suđenje za respiratore od trilera pretvoriti u komediju

Hoće li se suđenje za respiratore od trilera pretvoriti u komediju

Saslušanjem dvoje uposlenika Federalne uprave Civilne zaštite Adnana Hrapovića i Dalile Efendić danas je nastavljeno suđenje Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za nabavku 100 kineskih respiratora po cijeni od 10,5 milijuna maraka.

Adnan Hrapović je stručni savjetnik za nabavke u Federalnoj upravi Civilne zaštite.  Nakon proglašenja stanja nesreće na području FBiH, vršile su se javne nabavke primjenom člana 10. Zakona o javnim nabavkama kojima se izuzima zakon i vrše hitne nabavke bez njegovog provođenja, objasnio je svjedok, piše Dnevni Avaz.

Na isti način išla je i nabavka 100 respiratora preko tvrtke “Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića.

“Nije zabranjeno, ali nije ni transparentno”

Adnan Hrapović je pripremio ugovor o nabavci ovih respiratora HCVE003 po ponudi “Srebrene maline” za cijenu od od 10,5 milijuna KM u koju je uključen i PDV. On je tu ponudu dobio za sačinjavanje ugovora od njegove šefice sektora, inače pomoćnice direktora FUCZ-a Senite Alagić.

Hrapović je, također, objasnio da on osobno ne bi nikada radio javnu nabavku primjenom člana 10. Zakona o javnim nabavkama, jer, kako je objasnio, “to nije zabranjeno, ali nije ni transparentno”.

On je svoje neslaganje iskazao u razgovoru sa šeficom Alagić. Također joj je rekao da on ugovor neće parafirati jer njegov potpis nema značaja.

Tri tjedna nakon toga Hrapović kaže da mu je došla Sanita Alagić i izjavila da je došlo do greške u prijedlogu odluke vezano za nabavku respiratora te da se radi o tehničkoj greški i da, umjesto HCVE003, treba pisati ACM812A. “Mislim da mi je to napisala na papiriću, te brojeve”, kazao je Hrapović.

Alagić mi je kazala da se radi o istim respiratorima sa dvije oznake

Na pitanje državnog tužitelja Mirze Hukeljića je li u njegovoj karijeri, koja traje 15 godina, izvršio promjene na način kako je to sad urađeno, rekao je da nije. Tužitelj ga je pitao i to je li možda on pogriješio prilikom unošenja vrste respiratora, a svjedok je odgovorio da nije. Hrapović je pojasnio proceduru te je kazao da direktor FUCZ-a donosi odluku o javnim nabavkama na zahtjev Sektora koji iskazuje potrebe.

Svjedok je također kazao da osim kompleta za Hitnu pomoć za deminere, nikada ranije nisu nabavljali medicinsku opremu

Nakon što ga je Fahrudin Solak podsjetio, Hrapović je potvrdio da je FUCZ prije proglašenja stanja nesreće nabavljao sanitetska vozila za Hitnu pomoć u Sarajevu te dva klinička centra. Vozila su nabavljana sa kompletnom medicinskom opremom, defibliratorima i respiratorima.

Dalila Efendić je bila član smijenjenog saziva Federalnog kriznog stožera te je kazala da su, nakon proglašenja nesreće, sjednice održavali svaki dan i donosili određene naredbe. Ona je bila član do 25. ožujka 2020. godine, kada joj je na hodniku rečeno da više nije član. Efendić je potvrdila da je bilo dosta ponuda za nabavku medicinskih sredstava i opreme, ali da je ona to prosljeđivala Sektoru za javne nabavke.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar