Hodamo po rimskim putevima, ispod bh. gradova su rimski temelji

Hodamo po rimskim putevima, ispod bh. gradova su rimski temelji

Područje današnje BiH u rimskom periodu nije bilo ništa manje razvijeno od područja današnje Francuske ili Britanije, a mi još idemo putevima koje su sagradili Rimljani, izjavio je danas povjesničar i arheolog prof. dr. Enver Imamović koji je bio uvodničar na znanstvenom skupu “Cilj i posljedice rimskog osvajanja područja današnje BiH”.

Ovaj znanstveni skup okupio je povjesničare i arheologe iz Sarajeva, Tuzle i Mostara, a organizirali su ga Odjeljenje za nauku Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Udruženje Bathinus, koje okuplja uglavnom mlade stručnjake za proučavanje antičkog perioda.

Prof. Imamović je naglasio da se skup bavi ne samo osvajanjem područja današnje BiH već i njegovim posljedicama.

Kako je rekao, čim su Rimljani osvojili ova područja prije 2.000 godina odmah su krenuli s izgradnjom infrastrukture. Podizali su naselja, otvarali rudnike, gradili puteve na sve strane…

– Dakle sve ono što je neophodno, tako da je područje BiH bilo razvijeno jednako kao područja Galije (današnje Francuske), Britanije i drugih provincija… Kada se danas krene preko BiH, mi idemo stazama i putevima koje su sagradili Rimljani. Ispod svakog grada u BiH – Sarajeva, Tuzle, Bijeljine… – kada bi se kopalo došlo bi se do rimskih temelja, što znači da je područje BiH prije 2.000 godina bilo potpuno izgrađeno, sa svom infrastrukturom takve kvalitete da ni današnja tehnika to nije dosegla – priča prof. Imamović.

Sama činjenica, naprimjer, da u blizini Sarajeva imamo Ilidžu koju su podigli Rimljani i koja je bila jedan lijep grad s tako uređenim banjama da su tu na liječenje dolazili ljudi iz današnje Slavonije i drugih rimskih provincija. Takav je slučaj s termom kod Bihaća, Goražda…

– Današnji arheolozi i historičari imaju pune ruke posla da istražuju stanje u to vrijeme i to ne iz radoznalosti, nego da daju primjer današnjim urbanistima, graditeljima, projektantima i političarima da vide kako se mogao urediti sistem prije toliko vremena, a znamo kako danas živimo i šta se sve dešava – zaključio je prof. Imamović.

Današnji skup, međutim, zasjenjen je pogibijom dviju studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu u teškoj saobraćajnoj nesreći, a veliki broj učesnika ovog skupa dolazi upravo s tog fakulteta. Zato je skup počeo odavanjem počasti i učenjem Fatihe.

(FENA) F.F.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar