• HODIMO ZAJEDNO: Susret krizmanika u Ramskom dekanatu
  • HODIMO ZAJEDNO: Susret krizmanika u Ramskom dekanatu

HODIMO ZAJEDNO: Susret krizmanika u Ramskom dekanatu

Dekanatski susret krizmanika pod geslom “Hodimo zajedno” u organizaciji Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u Sarajevu održan je 25. veljače u prostorijama Srednje škole Prozor.

Susret je okupio 160 krizmanika iz župa Doljani Gračac, Uzdol, Prozor, Rama-Šćit i Rumboci

Mladi koji su vodili radionice za krizmanike su Matej Dužnović, Leo Vidović, Rafaela Mirčić, Andrea Vujović, Ena Šunjić i Edi Ćefo.

Na samome početku susreta okupljene mlade pozdravio je Matej Dužnović, nakon čega je pozdravne riječi mladima uputio dekan don Marko Tomić, župnik u Prozoru, vlč. Ivan Matijević, jedan od voditelja duhovne obnove krizmanika, a zatim je uslijedilo predstavljanje svih edukatora i animatora koji su vodili radionice i program.

Nakon pozdravnih riječi uslijedilo je predstavljanje radionica koje su vodili vršnjački edukatori i animatori te podjela u male skupine.

Prva radionica započela je igricom upoznavanja, nakon čega su sudionici razgovarali o tome što je njima osobno važno u životu. Posebno su se osvrnuli na vrline i poteškoće na koje svaka osoba nailazi u svome životu, te su na taj način krizmanici ispitali svoju savjest.

S mladim krizmanicima Ramskog dekanata razgovaralo se i tome kako sakramentom potvrde postaju punoljetni ali i odgovorni članovi Crkve

Poseban dio susreta bilo je predstavljanje vlastitih vrlina i dobrih stvari u svome životu, tako je svaki sudionik iznio svoje loše stvari u prošlosti, kao i određene vrline i kreposti koje gaji trenutno u svome životu, ali i poteškoće na koje nailazi, a koje sam ne može nadići. Na taj su način mladi jačali svoju osobnost i identitet prema drugima.

Nakon ručka i okrijepe uslijedili su kratki plesovi i vježbanje koje je mlade opustilo i pripremilo za ostatak dana

Druga radionica nosila je naziv “Crkva i zajednica”. U njoj su krizmanici upoznali važnost Žive crkve u našem životu. Svi smo mi živa crkva koju je potrebno izgrađivati svojim osobnim doprinosom, krizmanici primanjem dara Duha Svetoga potvrđuju tu živu građevinu kojoj je na čelu sam Krist.

Susret je završen sakramentom pomirenja u župnoj crkvi Srca Isusova u Prozoru, gdje su mladi imali priliku za ispovijed te svetom misom koju je predslavio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u Nadbiskupijskome centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u koncelebraciji s fra Julijanom Mađarom.

U prigodnoj propovijedi, vlč. Matijević podsjetio je mlade koliko je važno da mi jedni drugima ne budemo „jarmovi“, predmet spoticanja u življenju vlastite vjere.

Obratio se krizmanicima riječima „Vi ćete uskoro primiti novu snagu, snagu Duha Svetoga, neka Vas u životu uvijek prati ta snaga, i kada ponekad odlutate od sebe, od crkve, ne zaboravite Boga kojega ste primili u svoj život. Budite hrabri i jaki, u mjestu i vremenu gdje živite i radite sutra.“

Izvor: mladicentar.org

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar