Hodočašće Rame i Imotske krajine u Sinj

Hodočašće Rame i Imotske krajine u Sinj

U nedjelju, 9. kolovoza 2015., slijedeći višegodišnju tradiciju da hodočaste na dan Alke, vjernici iz Rame i iz župa Imotske krajine (Imotski, Lovreć, Podbablje, Proložac, Runovići, Slivno, Studenci, Vinjani) hodočastili su u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske predvođeni ramskim gvardijanom fra Tomislavom Brkovićem i imotskim gvardijanom fra Kristianom Stipanovićem. Neki su hodočasnici došli pješice, drugi autobusom, a treći osobnim automobilima. Među hodočaanicima bilo je i onih, i mladih i starijih, koji su bili obučeni u narodne nošnje svoga mjesta.
Nakon procesije kroz samostansko dvorište, sinjski gvardijan fra Petar Klapež pozdravio je svećenike, časne sestre i sve hdočasnike iz Rame i Imotskog samostanskog okružja. Pozdravne riječi zavšioje molitvom da Bog zagovorom Gospe Sinjske čuva naše zajedništvo i povezanost.
Euharistisjk slavlje predvodio je imotski gvardijan, dekan i župnik fra Kristian Stipanović, a u kocelebraciji su bili ramski gvardijan fra Tomislav Brković, studenački župnik fra Zoran Jonjić i sinjski župnik fra Ante Bilokapić. Pjevanje je predvodio župni zbor iz Runovića pod ravnanjem Marije Biočić.
Fra Kristian je na početku propovijedi spomenuo kako u sklopu samostana postoji Franjevačko sjemenište u kojem se pripremaju mladi za redovničko-svećenički život, a zatim nadodao kako mu je jedan odgojitelj rekao da je u odgoju važna „kvaliteta poučljivosti“. Tom kvalitetom, tj. vrednotom čovjek spoznaje istinu o svom životu, i drugo, prilagođava život toj spoznatoj istini. Nažalost, na tom putu nekada je prepreka ljudska tvrdoglavost, pa čak i oholost, jer danas postoji manjak za istinom, za znanjem Božje riječi. Učenici su radosno slušali Isusa, ali su ipak konstatirali „tvrd je to govor“, rekao je o. Gvardijan, i nadodao kako učenici u biti nisu poslušali Isusa. Kroz nekoliko primjera iz svećeničkog života fra Kristian je pokazao kako, s jedne strane, svećenici znaju biti frustrirani poučavajući vjernike u ime Crkve, a s druge strane, kako vjernici znaju reći kako nisu željni istine o Božjoj riječi, osobito kod pripremanja za slavlje sakramenata. Fra Kristian je naglasio kako nas evanđeoska riječ potiče da probudimo u sebi želju za znanjem Božje riječi i prilagodimo svoj život prema učenju Isusa Krista koji je naša hrana za svakodnevni život. Rezultat ljudske tvrdoglavosti i oholosti prema Božjoj riječi stvara zatvorenost i osamljenost, pa je stoga pozvao hodočasnike da se ugledaju u lik blažene Djevice Marije koja je ovdje u Sinju urešena nakitima i zavjetnim darovima, ali njezina ljepota nije u nakitima nego je ona urešena ljepotom duše i srca, ljepotom poniznosti i vršenja Božje riječi. Na završetku propovijedi fra Kristian je rekao kako hodočastiti Gospi Sinjskoj znači predati Majci svoje molitve i potrebe, učiti od Marije koja nam je primjer poučljivosti jer je odgovorila anđelu „neka mi bude po tvojoj riječi“. Dajući primjer svojim životom rekla je učenicima, a to govori i nama, „štogod vam rekne, učinite“. „Dao Bog po zagovoru Gospe Sinjske da budemo poučljivi i vjerni Božjoj riječi“, završio je fra Kristian.
Župnik fra Ante Bilokapić pri kraju slavlja pročitao je župne obavijesti i posebno pozvao Sinjane da za slavlje Velike Gospe okite ulice i kuće cvijećem i zastavama u čast Gospe Sinjske, a potom je najavio zajedničko fotografiranje hodočasnika iz Rame i Imotske krajine u dvorištu ispred kipa Gospe Sinjske. Zahvalio je fra Kristianu i svim sudionicima hodočašća te istakao posebnost kako na današnji dan bračni par Križanac slavi 40. obljetnicu bračnog života.
Nakon posvetne molitve Gospi Sinjskoj, koju je predvodio ramski gvardijan fra Tomislav Brković, fra Kristian je udijelio Božji blagoslov svim hodočasnicima i župljanima.
Hodočasnici su se zajedno fotografirali ispred kipa Gospe Sinjske, a zatim zajedni družili i razgovarali.
Franjevački samostan sv. Franje Imotski

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar