• Hrana koja pomaže: Cvjetača i riba čuvaju od moždanog udara
  • Hrana koja pomaže: Cvjetača i riba čuvaju od moždanog udara

Hrana koja pomaže: Cvjetača i riba čuvaju od moždanog udara

Uz svakodnevni “brain fitness” ili fitness za mozak koji smanjuje rizik od moždanog udara, pomoći će i pravilna prehrana – plava riba, maslinovo ulje, tamna čokolada…

Nikako ne smijemo pustiti mozak da se ulijeni i ne mora rješavati nove zadatke jer rutina ‘ubija’ svježinu moždanih funkcija. Zato mozak treba stalno poticati i ‘vježbati’, dajući mu nove zadatke. Ti poticaji mogu biti nešto sasvim jednostavno, potpisivanje suprotnom rukom, ili kopčanje gumba lijevom rukom, govori neurologinja Vida Demarin.

Takvih tzv. brain fitness zadataka ima mnogo i važno je izabrati i vježbati ono što nam se najviše sviđa, od rješavanja križaljki, rebusa i sudokua do učenja novih znanja, jezika, igranja šaha, bridža i slično.

Jer što više novih zadataka dajemo mozgu, to će nas bolje služiti, bez obzira na godine koje prolaze. Važan je i pozitivan stav prema životu, što manje stresa, redovita tjelesna aktivnost i mediteranska prehrana. Određene namirnice ne samo da hrane nego mogu i prevenirati nastanak oštećenja i očuvati zdravlje mozga, pa je tako dokazan i blagotvoran i preventivni učinak mediteranske prehrane na pojavu cerebrovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti, nekih vrsta tumora, debljine i šećerne bolesti.

Mediteranska prehrana djeluje blagotvorno na stijenke krvnih žila, poboljšavajući njihovu elastičnost svojim utjecajem na stanice u stijenkama krvnih žila.

U mediteranskoj prehrani dominiraju nezasićene masti – ulja, pogotovo maslinovo ulje, mnogo voća i povrća, namirnice bogate neprobavljivim biljnim vlaknima te mnogo ribe u prehrani, pogotovo plava riba.


– Smanjenje ukupnog rizika za moždani udar zabilježeno je pri konzumiranju ribe jedanput na tjedan. Više od pet ribljih obroka na tjedan umanjuje rizik od moždanog udara za 1/3. Kod starijih je uz tunu ili ribu koja nije pržena zabilježena niža učestalost infarkta i abnormalnosti bijele tvari na MR snimkama mozga – kaže nam Vida Demarin.
Nizozemsko istraživanje pokazalo je da su jabuke, kruške, cvjetača, krastavaci i čičoke bogati vlaknima i kvercetinom te da smanjuju rizik od moždanog udara za čak 50 posto.

– Neka vam na tanjuru bude što više namirnica različitih boja jer će mozak više uživati. Namirnice koje su još odlične za mozak su losos, zeleno lisnato povrće poput salate i kelja, brokula, avokado, bobičasto voće te grahorice i integralne žitarice zbog mnoštva vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa – kaže Vida Demarin.

Kratko odspavajte i odmorite se

Dok spavate, vaš mozak sortira, objedinjuje i pohranjuje informacije i sjećanja akumulirana tijekom dana. No samo šest minuta sna jednako je vrijedno koliko i spavanje noću za kratkoročno prisjećanje, prema njemačkom istraživanju. A odmor od 90 minuta sna pokazao se kao način ubrzavanja procesa koji pomažu mozgu uskladiti dugoročne uspomene.
24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar