Hrvati Bosanske Posavine pripremaju se za proglašenje distrikta

Hrvati Bosanske Posavine pripremaju se za proglašenje distrikta

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, jedan od vodećih bh. političara kojem je američka administracija “propisala” i druge sankcije zbog umiješanosti u korupciju, a zemlje članice EU-a razmatraju ili najavljuju isto, kako je kazao hrvatski predsjednik Zoran Milanović, “trenutno je partner Hrvatskoj” – državi kojoj je, nakon dugogodišnjih diplomatskih i svakih drugih napora, prošle godine ta ista američka administracija za hrvatske državljane ukinula vize.

Kako se čini, Hrvati iz Bosanske Posavine ubrzano se pripremaju na “izuzeće iz Republike Srpske” i, naravno uz Dodikov blagoslov, proglašenje ovog područja novim distriktom, pa tako i intenzivnijim povratkom nakon što su im u proteklom ratu domovi spaljeni, a oni ili protjerani ili su im najmiliji ubijeni. Od novog “hrvatskog partnera” ne očekuje se ni manje, ni više.

Frankensteinovski snovi i još malo strujnog napona

Je li možda hrvatski predsjednik doživio amneziju, prosvjetljenje ili renesansu svojih političkih stavova ili ima neki tajni plan od prvog dana svoje inauguracije za hrvatskog predsjednika? Je li zaboravljeno što se dogodilo Hrvatskoj u posljednjem ratu, tko je bio agresor i koliko nevinih žrtava je platilo, koliko života branitelja, koliko srušene zemlje, koji odobravajući Dodikovi stavovi oko raketiranja Zagreba i Banskih dvora?

Non-paper

Je li ovo vrhunac kratkovidne, nejedinstvene, nekonzistentne hrvatske politike prema BiH, pa samim tim Hrvatima u BiH preko čijih leđa i osjećaja se ponovno trebaju prelamati nečiji interesi, naroda koji je i onako, i životima i teritorijem, dao ogroman doprinos u stvaranju Hrvatske?

Je li na snazi tiha provedba tajnih ‘non-paper-a’ kao vrhunac lobiranja “srpskog sveta”, konačnom “razlazu u BiH kao krnjoj Jugoslaviji”, ostvarenju “vjekovnog sna” o Velikoj Srbiji s nekim budućim aspiracijama i na dio Hrvatske jer aneksije su danas ‘cool’, dok se istodobno blagonaklono gleda na oživljavanje također krnje Herceg-Bosne i njeno pripajanje Hrvatskoj, a sve kao obeštećenje Srbiji za uskoro albansko Kosovo?

Brojni su scenariji kao i pitanja, a nekih od njih ne bi se posramio ni doktor Victor Frankenstein

Što će dobiti politički Hrvati u BiH, kojima je na žalost sada najjača snaga-argument upravo Željko Komšić, već treći put izabran upravo preglasavanjem hrvatskog biračkog tijela? Mjesto u tročlanom Predsjedništvu? Naivnu nadu da će EU dopustiti pripajanje Herceg-Bosne s Hrvatskom?

I baš dok traje kampanja “zatopljivanja odnosa Hrvata i Bošnjaka”, inicirana i od strane hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, predsjednik Hrvatske izvaljuje, pardon, izjavljuje – da je “Dodik partner Hrvatskoj”.

Ali, čini se da bi Dodik, kao što je pregazio riječ i najavio povratak u državne institucije, mogao “modificirati” i izjavu da su granice RS-a nedodirljive u slučaju stvaranja hrvatskog entiteta. Ili je to sve samo sarkazam autorice ovog teksta?

Zbog ‘hrvatskog partnera’ nema kritike ni za ‘džuboks Hrvata’ Pupovca

Dok su u Hrvatskoj kritizirali Milorada Pupovca, predsjednik SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća (SNV) zbog sudjelovanja na obilježavanju 9. siječnja kao Dana RS-a, a kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, predsjednik Zoran Milanović mudro je šutio.

Naviknuti na njegov, već ustaljen “bioritam” kada su u pitanju kritike i uvrede na račun ministara vlade premijera Andreja Plenkovića i istaknutih HDZ-ovaca, predsjednik Milanović, doslovno, nije ni ‘zucnuo’ ni najmanju kritiku na račun Pupovca, koalicijskog partnera Plenkovićeve vlade, kao ni kritiku onoga što se obilježavalo u Banja Luci.

Džuboks-Pupovac

“Što bi Pupovac sad htio? Dao sam mu pola Preradovićeve, što hoće, autoput do Karlovca? To radi samo zato jer je kupljen da bi dizao ruku za, recimo, Zlatu Hrvoj-Šipek. Nemoralan je onaj koji to tolerira, to je Plenković. On mi kaže, veliki državnik, da bi trebao biti pametniji. Razmišljam i imam stav. Nitko mi neće začepiti usta dok govorimo o stvarima od zajedničkog interesa koje me opterećuju. Borit ću se protiv manipulatora i sitnih duša koje vole parazitirati – ekipa iz Sarajeva i Pupovac, koji se ponaša kao džuboks – koliko ubaciš – toliko imaš”, kaže Milanović.

“Ponaša se nedolično i igra prljavo. On je prljavi Hrvat, koliko god mi netko pokušava imputirati da je to zato što pričam o Srbinu. Problem je što je njegov nasljednik Boris Milošević, čovjek s moralnim skrupulama, to će biti interesantno gledati. Sram te bilo, to je sramotno ponašanje”, rekao je predsjednik Milanović nedavno o Pupovcu, s kojim je i sam koalirao u vrijeme kad je bio premijer”, zaključio je Milanović.

S obzirom da je Dodika proglasio partnerom Hrvatske, stječe se dojam da bi i sam Milanović sudjelovao na obilježavanju Dana RS-a – samo da je bio pozvan. Isto kao što je to nekada radio i SDP-ov veleposlanik Ivan del Vechio te je, kao, maknut s te dužnosti, a ispostavilo se da je svakako ispunjavao uvjete za umirovljenje.

Zaokret prema “šatorašima” i zbog Hrvatske frustriranom HVO-u

Sada, kad je mogao itekako “potkačiti” i njega, a samim tim i Plenkovića kao Pupovčevog koalicijskog partnera, upravo zbog odlaska u Banja Luku, šutio je kao zaliven, a mirnima drži i branitelje za koje ne propušta priliku umiriti ih kroz posebno naglašavanje njihovog nemjerljivog obola u stvaranju Hrvatske, zadaje kardinalne (i zaslužujuće) udarce Plenkovićevoj vlasti odlikujući postrojbe HVO-a i tako sebi priskrbljujući simpatije i onih koji su ga se sve do jučer gnušali.

Uručuje i odličje vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću iz Sarajeva, ali ne i biskupu Franji Komarici iz Banja Luke

Naime, predsjednik Milanović vrlo dobro zna što su branitelji u stanju učiniti – to je na svojoj koži vrlo dobro osjetio 2015. i 2016. godine u vrijeme kada je bio premijer, a “šatoraški” braniteljski prosvjedi, mjesecima potresali Hrvatsku, zbog čega je na koncu i njegova vlast – izgubila vlast. Uzalud su bili i Kotromanović i Fred Matić.

Ne treba ni podsjećati da ni Milanović, kao ni Plenković, iako tada daleko od maloljetništva, nisu obukli braniteljsku uniformu, pa čak ni za potrebe slikanja, kako je to svojedobno učinio  kontroverzni i jedan od najpoznatijih bjegunaca od hrvatskog pravosuđa, Zdravko Mamić.

Zasigurno hrvatski predsjednik se od prvog dana priprema na nove izvore i to, očito je, za novi mandat hrvatskog premijera

Na ruku mu idu i svi nedostatci Plenkovićeve vlade, na stranu je dobio značajan broj branitelja, a teško da će izgubiti glasove ljevice, dok istodobno jača i savezništvo sa Srbijom, Slovenijom, Mađarskom, Albanijom.

Jesu li bh. Hrvati, osakaćeni pogrešnim političkim odlukama i manipulacijama od vlastitih predstavnika, pluralistički-politički zapušteni i, na koncu, raseljeni, ponovno moneta za potkusurivanje i samo teren za igranje utakmica? U svakom slučaju, Hrvati Bosanske Posavine se pripremaju na povratak i status distrikta.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar