Hrvati Središnje Bosne uznemireni što se Čović, Čavara i Vidović nisu distancirali od “non papera”

Hrvati Središnje Bosne uznemireni što se Čović, Čavara i Vidović nisu distancirali od “non papera”

Famozni “non paper”, u konačnici nepoznatog autora, kojeg su sarajevske režimske “službe” prikačile slovenačkom premijeru i desničaru Janezu Janši je preživio iživljavanja  sa svih strana koje je rezultiralo provokacijom Milorada Dodika o “mirnom razlazu“ Srba i Bošnjaka, ali i ratnim pokličima bošnjačkog  “trezorskog” patriote Bakira Izetbegovića.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i njegova stranačka bolumenta vješto su izbjegli očitovanje o spornom zemljovidu po kojem je Zapadna Hercegovina odcijepljena od Središnje Bosne i Posavine i pripojena “lijepoj našoj”.

Da je Janša ili neki drugi, možda i sarajevski, provokator, Čovićevu rodnu grudu nacrtao u nečijem nepoželjnom ozemlju, možda bi stožernik i žustro reagirao. Ovako je pustio da tinta izblijedi i vrijeme smiri uzavrele strasti između Sarajeva i Banja luke.

Čovićeva indolentnost

Ali, Čovićevu indolentnost i pasiviziranje silno su zamjerili Hrvati u Središnjoj Bosni i Posavini. Tih enklava nema na misterioznom “paperu”, pa mnogi smatraju kako je bilo pristojno da se vođa najjače hrvatske stranke, ali i njegovi domicilni bliski suradnici oglase i otklone sve sumnje u zavjere i političke spletke.

Ovako je ostao gorak okus nebrige i nedostatka liderstva, što izaziva dodatno uznemirenje i zabrinutost. Bilo je puno prigoda da se Čović, Čavara, Vidović   distanciraju od avanturističkog crtanja zemljivoda bez Središnje Bosne i Posavine.

-Hvala Janši, ali ipak ništa bez znatnog dijela Središnje Bosne i Posavske županije. Idući put neka zašara još plavog na ključnim mjestima da bude realnije, jasno je poručio usamljeni intelektualac  Marijan Knezović.

To je naišlo na odobravanje i empatiju u Lašvanskoj i Lepeničkoj dolini, ali Knezović nije dužnosnik niti stranački vođa, pa prema tome njegova bratska solidarnost nema tu formalnu težinu.

Hrvatski šef diplomacije  Gordan Grlić Radman nije komentirao iscrtani zemljovid i suštinu “slovenačkoga non papera”, ali je ipak u dovoljnoj diplomatskoj dimenziji degradirao smutljivi dokument.

-Ograđujem se od bilo kakvih insinuacija ili zlonamjernih tumačenja kojima se želi umanjiti vjerodostojnost odnosno kredibilitet našeg afirmativnog pristupa, kazao je Grlić Radman.

Podsjetio je na mogućnost da se spominjanjem hrvatskog non-papera u kontekstu medijskih polemika oko neslužbenog dokumenta čije autorstvo odlučno odbacuju slovenske vlasti, a koji navodno teži podjeli BiH po etničkim linijama, možda i na njega želi baciti “sjenu” i hrvatsku inicijativu o potrebnim reformama u BiH učiniti nevjerodostojnom.

Politička trgovina

Zlobnici prepoznaju da je “non paper“ navodnog autora Janeza Janše zapravo  u temeljima “idejni projekt” fantomskog, prešutnog, dogovora HDZ BiH i SDA oko Hercegovine i Središnje Bosne.

Po toj nedokazanoj političkoj trgovini, na što u praksi mnogo toga u zadnjih 30-tak godina ozbiljno sugerira, SDA je prepustila HDZ-u BiH kontrolu nad Zapadnom Hercegovinom i Mostarom, a zauzvrat je dobila većinski “politički paket dionica” nad Središnjom Bosnom i Travnikom.

Pomalo čudan rasplet lokalnih izbora u Mostaru i Travniku podgrijao je višegodišnje sumnje, a neki su politički oporbeni čelnici otvoreno progovorili o političkoj trgovini dvije najjače nacionalne  stranke u Bošnjaka i Hrvata.

Kako doznaje Dnevni list od više izvora u Travniku i Vitezu, sve je više političkih predstavnika Hrvata u Središnjoj Bosni koji šalju signale, čak i Zagrebu, da su nezadovoljni politikom Dragana Čovića i njegovog HDZ BiH prema tome ranjivom prostoru i sumnjaju da je on u stožernikovoj glavi davno prekrižen i odcijepljen od Hercegovine. ‘Non paper’ Janeza Janše donio je veliku dozu zabrinutosti.

Traži se očitovanje

Za šutnju i apstinenciju od distance nije izgovor možebitno nečije neformalno  bezvrijedno poigravanje flomasterom. Elite iz Sarajeva i Banja luke su zbog mape političku pozornicu skoro pretvorile u ratni požar. Ako se pretpostavlja da je Dragan Čović itekako zadovoljan što po europskim destinacijama pa i  Sarajevu kruži zemljovid o “mirnom razlazu“ Zapadne Hercegovine i BiH, i da redatelji i protagonisti drame završe projekciju, onda je jasno zbog čega se ne petlja u tu priču.

Ali, kao vođa najveće hrvatske stranke čije je članstvo vrlo brojno i lojalno  u Središnjoj Bosni i Posavini, stožernik Čović je apsolutno morao progovoriti.  Jednako kao i oko svih pikanterija i enigma oko Izbornog zakona oko kojega  pregovara s Bakirom Izetbegovićem i međunarodnim predstavnicima.

Nova mlađa garnitura viđenijih dužnosnika i članova HDZ-a BiH s područja Središnje Bosne uskoro će od vrha svoje stranke zatražiti vrlo decidno očitovanje i oko izmjena izbornih pravila, ali i navodnih izbornih jedinica.

Kako doznaje Dnevni list nedavno su kod ministra Gordana Grlića Radmana i njegovih suradnika naišli na puno razumijevanje i čak im je sugerirano da se aktivnije uključe u izmjene Izbornog zakona raspravom na  Županijskom odboru i kreiranjem svojih prijedloga za koje će dobiti potporu i iz Zagreba. J. S.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing