Hrvati u BiH okovani Udbaškim prstenom Bariše Čolaka (1)!

Hrvati u BiH okovani Udbaškim prstenom Bariše Čolaka (1)!

Uzevši u obzir trenutnu situaciju i položaj Hrvata u BiH, koja se može jednom riječju nazvati katastrofalnom, analiziramo i čitateljstvu pokušavamo dočarati prosrpsku i probošnjačku mrežu, nažalost, visokorangiranih Hrvata u BiH.

Na čelu mreže, to je od prvog dana jasno, nalazi se Bariša Čolak. Iz teksta će biti razvidno kako djeluje mreža, koju je po naputcima iz Beograda, Čolak izgradio u BiH, a njezini kraci sežu i do Zagreba.

Prema tvrdnjama dobro informiranih diplomatskih krugova u Sarajevu, nedoumice oko političkog kursa najveće hrvatske stranke u BiH, HDZ-a BiH, pojavile su se samim dolaskom Bariše Čolaka na mjesto čelnika stranke. Inače, Čolak trenutno obnaša dužnost predsjedavajućeg Doma naroda BiH. No, u samom početku Čolakovog preuzimanja stranke, tome nije pridavana gotovo nikakva pozornost, jer je u to vrijeme fokus diplomatskih i obavještajnih zajednica bio usmjeren na bitne probleme koji su se odnosili na Hrvatsku Samoupravu (koju su Čolak i ekipa u startu svjesno osudili na propast), Hercegovačku banku i Eronet. Sve navedene aktivnosti su se vezale uz ime Ante Jelavića koji je, unatoč činjenici da je bio nebitan oficir JNA, u javnosti predstavljen kao desničar, tvrdolinijaš, a čak ga se proglašavalo i ekstremnim, iako svi znaju da je JNA napustio prilično kasno u odnosu na većinu Hrvata koji su tamo službovali.

Ključna uloga ‘klana’ Čolak

Obzirom da je, ispostaviti će se zakulisnim i perfidnim ciljevima, Jelavić nosio “hipoteku” iz JNA, određeni krugovi su se dali u potragu za osobom koja bi naslijedila Jelavića, a bila bi sklona dijalogu, kompromisu i bespogovornom odrađivanju svih poslova koje nametne međunarodna zajednica.

Izbor je tako pao na Barišu Čolaka, prijeratnog “sudiju Opštinskog suda u Lištici”, čiju su pravosudnu karijeru osmislili i u djelo proveli njegovi bliski rođaci – Stanko i Drago Čolak, koji su inače bili visokorangirani kadrovi jugoslavenske Službe državne bezbednosti. Njima nije bio problem “maloga Barišu” vrbovati za suradnika SDB-a, još dok je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio student u Mostaru.

Čolak je još u vrijeme rata instaliran u tadašnju Vladu HZ-HB-a uz svesrdnu pomoć Ivana Bandića, prvog rođaka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Ivan Bandić je trenutno konzul RH u Tuzli, a blizak je prijatelj i bivši suradnik u zločinima Josipa Perkovića. Čovjek koji, najvjerojatnije, u RH “pokriva” Bandića, trenutni je šef operacija SOA-e, Miro Musić. Naime, svi navedeni su bili suradnici Udbe specijalizirani za “borbu protiv ustaške emigracije i katoličkog klera”.

udbasko krilo barisa colak
Udbaško krilo

Bariša Čolak je još u Vladi HR-HB-a na čelo SIS-a postavljen izravno iz beogradskog kabineta svog rođaka Stanka Čolaka. Prema istom scenariju, nakon gašenja HR-HB-a, obitelj Čolak dovodi svog pulena Barišu na mjesto predsjednika Vlade Zapadno-hercegovačke županije (ZHŽ), u kojoj Hrvati čine više od 95 posto pučanstva. Dok je vladao županijom, Čolak je najviše ostao upamćen po tome, što je na ključne pozicije rasporedio ljude od povjerenja Stanka i Drage Čolaka. Produžene ruke klana Čolak su pogodovale svojim prijeratnim, ratnim, a vidimo i današnjim kadrovima.

Međutim, Bariša Čolak se toliko osilio, obzirom da je imao moćnu špijunsku mašineriju iza sebe, da je Mesnoj industriji Lijanovići (prešutno) odobrio da zakonom određeno platežno sredstvo (valutu BiH), zamijeni obiteljskim bonovima koje je nadzirala isključivo obitelj Ivanković-Lijanović, pa je tako stvorena privatna valuta, što je nezabilježeno u bilo kojoj imalo normalnoj državi.

No, i laicima je bilo jasno da Čolakova “misija” nije bila jačanje i ekonomski uspon županije, već privatizacija državne imovine. Potvrda o tome leži u činjenici da je Čolak na čelno mjesto Agencije za privatizaciju u županiji, ustoličio Ružu Soptu, jako blisku Stanku i Dragi Čolaku, ali i Slobodanu Božiću-Bobi, također miljeniku Čolakovih i zadnjem prijeratnom šefu mostarskog Centra SDB-a.

Neuspjela ‘beatifikacija’ Bariše Čolaka

Mediji, koji su svi bili pod izravnim nadzorom klike na relaciji Beograd-Mostar-Široki Brijeg, stvarali su o Bariši Čolaku sliku osobe koja će demokratizirati HDZ BiH, te u djelo provoditi i jačati postdaytonske aktivnosti. No, dolaskom na čelo stranke, Bariša Čolak (slučajno!?) postaje ministar sigurnosti BiH, što mu je širom otvorilo vrata za dovršetak obiteljske “domaće zadaće”. Naravno, na sva ključna državna i entitetska mjesta u BiH imenuju se osobe po izravnoj direktivi Stanka i Drage Čolaka. Drago Čolak je, inače, i jedan od direktora tvrtke “Grafotisak” iz Gruda.

Da je Bariša Čolak bio i ostao lutka na koncu rodbine i “službe”, zorno dokazuje podatak da je na Sabor HDZ-a BiH pozvao izaslanstvo Komunističke-radničke partije NR Kine. Da nije smiješno bilo bi žalosno – kineska partija je izgleda azijska “sestrinska stranka” HDZ-a BiH!? Neki od bliskih suradnika Bariše Čolaka tvrde da je morao pozvati “braću Kineze”, jer je stigao usmeni nalog Stanka Čolaka iz Beograda, koji je nešto ranije boravio u Kini. Srbijanski mediji su u to vrijeme i izvijestili kako je Stanko Čolak tamo boravio u svojstvu instruktora tajnih službi NR Kine. No, prema našim saznanjima, prioritet Čolakovog boravka u Kini, bilo je otvaranje tržišta kineskim proizvodima u svim državama bivše države. Naravno, nakon toga su uništeni svi koji su nešto proizvodili, poglavito u RH i BiH.

Kontroverzna ubojstva uz koja se veže ime Bariše Čolaka

Uloga Bariše Čolaka je jako zanimljiva, bolje reći i više nego čudna u događanjima nakon ubojstva premijera Srbije Zorana Đinđića. Naime, pod pritiskom uhićenja i istraga, gotovo cijela srbijanska kriminalna struktura tada se preselila na prostor BiH – na “teren” Stanka Čolaka – ali i na prostor RH koji je pak nadzirao Josip Perković, bivši visokorangirani agent SDB-a bivše države koji se sada nalazi na “odmoru” u Njemačkoj zbog sumnje u umješanost u ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Perković je odavno štićenik i intimus Stanka Čolaka, a taj dvojac i njima bliski ljudi, organizirali su prebacivanje i razmještaj srbijanskih kriminalaca u BiH i RH. Zasigurno najpoznatiji srbijanski kriminalac osuđen zbog organiziranja i za ubojstvo Zorana Đinđića, Milorad Ulemek-Legija, nekoliko dana je proveo i u Zapadno-hercegovačkoj županiji, nakon čega je, prema našim saznanjima, uz pomoć tada čelnih ljudi MUP-a ZHŽ, ušao u RH bez ikakvih problema.

Bariša Čolak je, izvan svake sumnje, bio upoznat sa svim aktivnostima preko Beograda i pijuna koje je preko njega u BiH instalirao Stanko Čolak! (Nastavit će se…).

 Autor:  e-Posavina
(Izvor: Progledajmo.com)
Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar