HRVATI U RS-U Kandidat u Banja Luci pao na ispitu jer se služio hrvatskim jezikom

HRVATI U RS-U Kandidat u Banja Luci pao na ispitu jer se služio hrvatskim jezikom

Na notarskom ispitu u srcu Republike Srpske – Banjoj Luci, kandidat iz Federacije BiH, pao je jer se na pismenom ispitu služio hrvatskim jezikom.

Potvrdio je to za portal Poslovni-global.ba sam kandidat (identitet poznat redakciji, op.a.) koji je, nakon što su mu priopćili rezultate pismenoga dijela ispita, izvršio uvid u ocjene i obrazloženje notara iz RS-a koji su ih pregledavali i ocjenjivali.

Naime, u obrazloženju notara koji je kandidatu dao ocjenu 5 (nedovoljan), točnije, u prvim rečenicama obrazloženja, među ostalim, stoji:

– Kandidat konstantno upotrebljava riječi ‘osobna iskaznica’ (umjesto lična karta)
– Kandidat u više navrata koristi riječ ‘izvornik (umjesto original)….

Prema dalje napisanome, kandidat, s obzirom na to da je za isti rad od drugoga notara dobio zadovoljavajuću ocjenu, nije napravio niti jednu pogrešku zbog koje notarska isprava ne bi bila provodiva u javnim registrima, odnosno nije mu nedostajao niti jedan ključni element koji treba sadržavati valjana notarska isprava.

Kako kandidat kaže, i ako se dotični notar ‘uvrijedio’ zbog hrvatskog jezika, prema pravilima notarske struke i štiteći ugled notarske službe kao javne, trebao je to zadržati za sebe.

Kandidat je napomenuo da su, osim njega, na isti termin ispita izišla još četiri kandidata, tri iz Federacije BiH (ukupno četiri Hrvati i Bošnjaci) i jedan kandidat iz RS-a (srpske nacionalnosti) i položio je samo ‘domaći’ kandidat (kakve li slučajnosti). S obzirom na to da su kandidati iz FBiH došli iz uglednih notarskih ureda, nemoguće je da baš nijedan notar iz FBiH ne zna raditi svoj posao, a time i njegovi zaposlenici.

Istina, kandidat iz ove priče kaže da nije imao uvid u razloge zbog kojih su drugi kandidati ‘pali’. Ali, kada je riječ o kandidatu iz naše priče, osobno smo upoznati da se radi o diplomiranom pravniku koji je uvijek postizao izvrsne rezultate i dobivao najviše ocjene za svoj rad, čak i od predsjednika jednog Županijskog suda.

Što dalje, pitan je kandidat – žalba, apelacija, možda čak i Strasbourg?

“Bila bi to zasigurno ‘borba s vjetrenjačama’. Ali, Bogu hvala, imam hrvatsku putovnicu, i uvijek otvoren put u EU. Ne mora to biti – Njemačka”, kaže ogorčeno.

 

(Izvor: Poslovni-global.ba)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar