Hrvatska sa preko 5 milijuna financira 52 projekta u BiH

Hrvatska sa preko 5 milijuna financira 52 projekta u BiH

Temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 9. studenog 2017. godine, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u koordinaciji  s Ministarstvom vanjskih  i europskih poslova  i Središnjim državnim  uredom  za Hrvate izvan Republike Hrvatske proveo je postupak dodjele financijskih potpora projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranja održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini u okviru Programa  pomoći  Republike  Hrvatske  za povratak  Hrvata  u Bosnu  i Hercegovinu.

Nakon objavljenog Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za dodjelu financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranja održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu, koji je objavljen na internetskoj stranici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, zaprimljeno je 102 programa i projekata od kojih je za 52 odobreno sufinanciranje. Ukupno je odobreno sredstava za sufinanciranje  u iznosu od 5.649.072  kuna, priopćeno je iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH.

Izabrani projekti koji potiču povratak i reintegraciju Hrvata u Bosni i Hercegovini i to kroz sljedeće aktivnosti:

poticanje obnove komunalne i socijalne infrastrukture u naseljima gdje se provodi obnova i izgradnja obiteljskih kuća; poticanje održivog povratka stanovništva na područje Bosne i Hercegovine putem financijske pomoći udrugama i ostalim pravnim osobama u Bosni i Hercegovini, koje svojim djelovanjem mogu pripomoći povratku i svojim aktivnostima doprinose stvaranju boljih i kvalitetnijih uvjeta življenja na tom prostoru te stvaranju preduvjeta ostanka; promicanje gospodarskih aktivnosti radi poticaja gospodarskog oporavka; potpora ustanovama za osobe s posebnim potrebama te potpora aktivnostima vezanim za socijalno ugrožene kategorije kroz sufinanciranje programa i/ili projekata udruga i ostalih pravnih osoba; promicanje centara za povratnike kroz koje bi se realizirali programi pružanja pomoći i potpore povratnicima u Bosnu i Hercegovinu; poticanje izrade programa i projekata održivog povratka Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, kroz stručne podloge i studije.

ODLUKA O FINANCIRANJU

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar