Hrvatska bi nakon pola godine mogla otvoriti vrata Hrvatima u BiH jer im treba turista, BiH ostaje zatvorena za strance

Hrvatska bi nakon pola godine mogla otvoriti vrata Hrvatima u BiH jer im treba turista, BiH ostaje zatvorena za strance

Navršilo se pola godine da je Republika Hrvatska donijela odluku o privremenoj zabrani odnosno ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH kojom su ulasci dozvoljeni samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus, potvrdu o cijepljenju ili potvrdu da ste preboljeli virus.

Navodno se već nekoliko mjeseci govori, a osobito se zadnjih dana intenzivno, da Hrvatska 1. lipnja otvara granice za Hrvate iz BiH

Iz Granične policije BiH kažu da službenih obavijesti iz Hrvatske još uvijek nemaju. Međutim, iz izvora bliskih Vladi RH saznajemo da se radi na tome da se stanje vrati na ono od prije pola godine, što bi bilo da državljani BiH s hrvatskom osobnom iskaznicom ili putovnicom imaju pravo na nesmetan ulazak u državu. Pola godine oduzetog pravo neometanog ulaska moglo bi se vratiti, i to baš pod krinkom vraćanja prava, no poanta je naravno turizam.

Druga strana, u ovom slučaju Bosna i Hercegovina, prema prvim susjedima, s kojim dijeli tisuće kilometara granice bila je maksimalno otvorena.
No, prema strancima je zatvorena, i takva će izgleda i ostati unatoč vapajima turističkih udruga i djelatnika. I dok se odluke Republike Hrvatske uvijek vrte oko novca, ili glasača kada su u pitanju granice, u Vijeću ministara dobrobit ugostitelja i domaćeg turizma nije iznad dnevno-političkih previranja.

Tako je Vijeće ministara priopćilo da je uz osam glasova za i dva protiv, u drugom krugu glasovanja nije donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Vijeće ministara nije podržalo prijedlog da se dopusti ulazak strancima uz potvrde o cijepljenju, preboljenu covida-19 ili negativni brzi antigenski test

Odbilo je i prijedlog ministarstva vanjskih poslova da se za državljane Saudijske Arabije tijekom ljeta privremeno suspendira vizni režim, odnosno da im se dopusti ulazak i boravak u BiH do 30 dana bez vize.

Bošnjački ministri bili su protiv liberalizacije režima putovanja, a hrvatski ministri protiv suspenzije viznog režima za Saudijsku Arabiju.

Ukratko bi to značilo da susjedi u BiH ulaze normalno, a stranci pod starim uvjetima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar