Hrvatska financira 29 projekata Hrvata u BiH

Hrvatska financira 29 projekata Hrvata u BiH

Hrvatska vlada dodijelila je i ove godine sredstva za programe i projekte važne za Hrvate u Bosni i Hercegovini kao i za pomoć poplavljenim područjima, a ugovori o financiranju 29 programa i projekata s područja obrazovanja i znanosti, zdravstva i kulture potpisani su danas u Zagrebu u Državnom uredu za Hrvate izvan RH.

Predstojnica Ureda Daria Krstičević je rekla da je strategija od njegova osnivanja 2012. financiranje manjega broja većih projekata.

"Također vodimo računa da u svim područjima u kojima Hrvati žive podupiremo kulturne, znanstvene i zdravstvene projekte. Ono što je posebice važno i posebice prepoznato jeste da danas kada idete po BiH vidljivo je sve ono što je hrvatska vlada do danas, ovo je treća godina, napravila. To je nekih sto projekata, velikih, a riječ je o školama, bolnicama, putevima, infrastrukturi, studentskim domovima", rekla je.

U 2014. u proračunu RH za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata koji su od interesa za hrvatski narod u BiH odobreno je 20 milijuna kuna.

Dio financijskih sredstava od pet milijuna kuna vlada je preusmjerila općinama Domaljevac-Šamac, Odžak, Orašje, Žepče i Maglaj koje su bile pogođene katastrofalnim poplavama.

U skladu s odlukom Vlade RH, financirat će se 29 programa i projekata Hrvata u BiH.

Od 29 programa i projekata, sedam je iz područja obrazovanja i znanosti, sedam iz područja zdravstva, deset iz područja kulture i pet iz ostalih područja.

Potpisnici ugovora su resorna tijela čiji su predstavnici članovi Povjerenstva za koordinaciju ove potpore, a to su Državni ured za Hrvate izvan RH, ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, ministarstvo zdravlja i ministarstvo kulture.
 
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar