EURO 2020: Hrvatska ili Engleska

EURO 2020: Hrvatska ili Engleska

Zlatko Dalić i Luka Modrić danas vode Hrvatsku u novu avanturu od koje naša javnost nakon serije posrtaja očekuje manje nego što bi bilo logično od svjetskih doprvaka, no jedan veliki rezultat rasplamsao bi strasti do euforije. Tako se kod nas živi sport.

Kad izađete na Wembley i vidite te velebne crvene tribine, pa makar na njima bilo svega oko 22 tisuće ljudi i tek čašica Hrvata, to je spektakl koji budi i klinički mrtve ako u sebi nose iskru šampionskog mentaliteta i još uvijek štogod klase i moći. Nema arene niti scene pogodnije da Hrvatska konačno nakon Rusije bude moćna u dvobojima s nekom od TOP 10 reprezentacije.

Ako se to ne dogodi, iako za prolaz skupine bodovi nisu imperativni, na kušnju će doći samopouzdanje, a svaki sljedeći susret postat će finale. Wembley je lakmus papir naših dometa. Hrvatskoj nasušno treba jedna prava utakmica.

imageZadnji trening na Wembleyu

Žongliranje sa sastavom

U taboru Vatrenih bili bi najsretniji da osvoje drugo mjesto i izbjegnu Francusku, Njemačku ili Portugal u osmini finala, nije im mrsko ni treće koje vodi dalje, međutim, to je prokletstvo aktualnog sustava natjecanja i o eventualnim kalkulacijama moći će se govoriti tek u zadnjem kolu.

Dražen Anotlić sa zadnjeg treninga na Wembleyu

Nikakve to veze nema s današnjim spektaklom. Engleska je dobila pravo na osminu finala na svojem Wembleyju i neće špekulirati ma tko joj bio suparnik, a Hrvati kad protiv sebe vide Tri lava nerijetko poprimaju nadnaravne moći. Gotovo uvijek lete od motiva. Igrat će se na rezultat… Uostalom, tko zna što nose ogledi s Česima i Škotima, bodovi u njima nisu “laka zarada“, a prolaz skupine stoji kao imperativ. Hrvatska je drugi favorit i dogodi li se da totalno krahira, to bi bio ozbiljan debakl. “Veliki dečki” turnir punom snagom započinju tek od nokaut-faze, ali našima treba da što prije dođu na kasu. Dugo su “bez kinte” u dvobojima sa zvučnim imenima.

image

JUSTIN TALLIS Afp

Hrvatski izbornik cijeli je tjedan žonglirao sa sastavom, ali nije s temeljnom idejom

Poslao je poruku da prvo treba obraniti gol, potom odgovoriti najjače što se može. Najave kazuju da bi Englezi trebali startati po gasu, iako se niti njima ne žuri. Ne očekujemo lepršavu Hrvatsku, koliko je god jasno da naši znaju iznenaditi i zablistati i u tom smislu, ali imperativ da se može govoriti o nogometu dostojnom ugleda svjetskog doprvaka je natjecateljski jak nastup, poštena borba i demonstracija kvalitete.
Još prije Bruxellesa zacrtana je starta postava, no u Belgiji su Daliću trn u oku bile igre Brune Petkovića i Borna Barišića, a i činjenica da tko ne može trčati nije sposoban ni kvalitetno igrati.

image

JUSTIN TALLIS Afp

Njih dvojica, čija fizička sprema i forma nisu optimalne, tijekom tjedna kopnjeli su u izgledima da zaigraju od prve minute, dok su akcije Andreja Kramarića i Joška Gvardiola rasle. Od najboljeg hrvatskog strijelac očekuje se da skine stigmu jalovosti napada, a od 19-godišnjaka s 45 minuta u dresu A reprezentacije da učvrsti obranu. Od zadnjeg reda izbornik će tražiti da stisne engleske ofenzivce, a tek kao sekundarno da ponekad pomognu i napadu. Dalić sluša glas struke i medija koji su navijali za Kramarića i Gvardiola i spreman je korigirati vlastite ideje ako povjeruje da će učiniti dobro za reprezentaciju. Nikola Vlašić nije potpuno fit, možda bi on startao kad bi bio.

Posebno prvenstvo

Engleska je po mnogim procjenama jedan od favorita, a Foden, Mount i Grealish su uz Kanea asovi čiji sjaj danas moraju zauzdati Vida, Ćaleta-Car, Vrsaljko i društvo, što će im biti jedno od većih iskušenja u karijeri. Pandemijsko je prvenstvo posebno, prvi put u neparnoj godini, kad nije normalno obično je naše doba. Jesmo li i dalje u tom modu ili ćemo pisati neke druge zaključke?

Izvor: Jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar