• Hrvatska u nastavku razbila čvrste Islanđane
  • Hrvatska u nastavku razbila čvrste Islanđane
  • Hrvatska u nastavku razbila čvrste Islanđane
  • Hrvatska u nastavku razbila čvrste Islanđane
  • Hrvatska u nastavku razbila čvrste Islanđane
  • Hrvatska u nastavku razbila čvrste Islanđane
  • Hrvatska u nastavku razbila čvrste Islanđane

Hrvatska u nastavku razbila čvrste Islanđane

sjajnoj atmosferi, možda čak i boljoj od one na otvaranju Europskog prvenstva, Hrvatska je u 2. kolu skupine pobijedila Island s 29:22 i napravila drugi veliki korak prema ostvarenju cilja da u drugi krug prenese sva četiri boda. U utorak protiv Švedske jurit će se stoga novi veliki trijumf za oproštaj od čarolije Spaladiuma. Ključni u pobjedi nad Islanđanima, razigranim u prvom poluvremenu, bili su promjena obrane i vratara početkom nastavka te nekoliko odlično odigranih napada sa sedmoricom.
Raspjevana splitska publika naklonila se Červarovu stroju koji je samljeo goste, već dvanaest minuta prije kraja krenula je fešta. Jer, plus sedam takvi fajteri sada ne mogu izgubiti ni u ludilu. Kakva uvertira za dvoboj s Islandom, pa to se ne pamti! Krcati Spaladium zatresao se jače nego i u jednom trenutku protiv Srbije kad je na teren s mikrofonom u ruci ušetao popularni Mladen Grdović, raširio je ruke, a publika je u transu zapjevala „Dobra večer, moji ljudi, doša sam vam na bevandu…“.

Suze su tekle, švedski navijači još opijeni od pobjede nad Srbijom u transu su poskakali sa sjedalica, a islandski novinari u čudu su pitali: „Tko je ovaj gospodin koji tako lijepo pjeva?“. Zaboravilo se u tom trenutku da nema Duvnjaka, Červarovih 16 dočekao je vulkan jači od svih islandskih. Početna postava s Cindrićem, Karačićem i Stepančićem u vanjskoj liniji te Musom na mjestu kružnog napadača ispraćena je u prvi napad s „u boj, u boj, za narod svoj“, a Stepančić je nastavio streljanu započetu u 1. kolu. Druga postaja velike misije počela je… Islanđani su se dobro snašli u startu u tom kotlu, ipak je to narod gejzira.

Dečko s brojem 33 dirigirao je i zabijao, prolazio kroz islandske redove i bacao povratne Stepančiću, a ovaj zakucavao. No, dva promašaja, jedan Horvatov sa sedam metara i drugi Vorijev iz čiste kontre, odnijeli su veću prednost. S druge strane braco Gunnarsson bio je neumoljiv i Islanđani su nakon „prve četvrtine“ držali 7:7. S istekom 20. minute Islanđani su malo posustali, lopte su počele ispadati, a Šola i Saračević poskočili su u prvim tribinama na noge kad je Karačić iz kontre zabio za 10:8. Netom prije toga u igru je ušao Buntić kojeg je Červar aktivirao umjesto Duvnjaka. Zaorilo se „geni, geni kameni“. Iako je u Spaladiumu u odnosu na petak bilo malo prohladno, dosta je znoja bilo na terenu, proklizavali su Karačić i Čupić, no nije ih to zaustavljalo.
Vidjelo se ipak koliko Duvnjakov izostanak sužuje Červaru manevarski prostor, Karačić i Cindrić nisu izašli gotovo cijelo poluvrijeme, a izbornik nikako nije mogao biti zadovoljan brojem obrana (jedna Alilovićeva) pa je u završnici ušao Stevanović. U nastavak je Červar krenuo s igračem viška u napadu, kombinacijom Vori – Musa na crti. Islanđani su se žalili na ruske suce koji su im prekidali brzi centar, no previše su tu koncentracije gubili i Hrvatska je golom Vorija u 36. minuti pobjegla na +4 (18:14).
Obrana je u odnosu na prvi dio bila kudikamo žustrija, pokretljivija, dublja, Islanđani nisu imali odgovora – samo dva gola u 11 minuta. Stevanović je povezao nekoliko obrana, Gustavsson stao, Cindrić dirigirao orkestrom, pridodao se Buntić i Island je potonuo kao Atlantida. U drugoj utakmici naše skupine Švedska je uvjerljivije nego što je izgledalo pobijedila Srbiju. Konačnih sedam razlike ne oslikava vjerno što se događalo iako su Šveđani cijelu utakmicu bili u prednosti. No, igrači Srbije ubili su sami sebe pogađajući gotovo bez pogreške vratara Appelgrena, utakmicu iz noćne more odigrao je njen najbolji igrač, zvijezda Bundeslige Petar Nenadić. No, Srbija je još uvijek u prilici jer pobjedom nad Islandom može zatvoriti krug. Naravno, treba joj i pomoć Hrvatske te pobjeda od +4.
/Izvor: 24sata.hr, vecernji.hr!

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar