Hrvatska planira poslati brod za pomoć imigrantima

Hrvatska planira poslati brod za pomoć imigrantima

Čelnici zemalja Europske unije u Bruxellesu na izvanrednom sastanku raspravljaju što mogu učiniti da olakšaju dramatičnu situaciju u Sredozemlju, gdje ginu stotine ljudi iz afričkih zemalja dok pokušavaju stići na obale Europe.

Na sastanku je i hrvatski premijer Zoran Milanović.
Uoči sastanka rekao je da je Vlada odlučila kako će se Hrvatska uključiti u misiju njihova spašavanja uključivanjem broda Obalne straže RH Andrija Mohorovičić u humanitarnu misiju EU-a. Ima puno razloga da tu budemo prisutni, dodao je. Na pitanje hoćemo li prihvaćati izbjeglice, premijer Milanović rekao je da se zasad radi o tehničkoj pomoći.
 

Upravo o problemu ilegalnih imigranata s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom razgovarali su premijer Milanović i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Najviše pozornosti posvetili su tragediji na Sredozemlju. 

Hrvatska će se svakako uključiti i konkretnom pomoći Italiji koja je prva na udaru ilegalnih migranata slanjem jednoga broda u petome mjesecu, međutim, isto tako razgovarali smo o načinima na koje se taj problem mora trajno rješavati, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Hrvatska i Italija imaju dugu obalu na Sredozemlju i ne mogu prihvatiti zamisao da žive uz more koje je pokopalo tolike živote. Potrebno je intervenirati i u korijenu zaustaviti te fenomene, smatra Mattarella.

Ministar obrane Ante Kotromanović potvrdio je u da će brod Hrvatske Andrija Mohorovičić vjerojatno sudjelovati u humanitarnoj akciji pomaganja u spašavanju imigranata na Mediteranu, o čemu odluku treba donijeti Vlada RH.

Brod je spreman odmah uključiti se u pomaganje imigrantima na Mediteranu, rekao je ministar Kotromanović u Splitu tijekom posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović međunarodnom sajmu vojne industrije ASDA.

Po ocjeni ministra Kotromanovića, brod je siguran je za plovidbu na otvorenome moru. Ovaj brod ima super obučenu posadu oko 40-ak ljudi, a spremni smo poslati i jedan medicinski tim koji bi se brinuo o zbrinjavanju potencijalnih unesrećenika na moru, rekao je.

Humanitarna tragedija velikih razmjera koja se dogodila ovog vikenda u moru uz libijsku obalu južno od Lampeduse potresla je Europu i sve njezine institucije. Službe spašavanja iz Italije i Malte spasile su tek 27 od, pretpostavlja se, 800 putnika na brodu. Nekoliko dana prije toga u sličnim okolnostima utopilo se 400 ljudi. 

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar