Hrvatska se i dalje bori s poplavama

Hrvatska se i dalje bori s poplavama

HRVATSKA se i dalje bori s poplavama. Obilne padaline posljednjih dana uzrokovale su probleme u nekoliko županija.  Sisak se sprema za dolazak vodnih valova Kupe i Save, a situacija bi najteža trebala biti u utorak, kad se ta dva vodna vala spoje. Procjenjuje se da će Sava u Crncu doseći između 780 i 800 cm. Usporedbe radi, najviši ovogodišnji vodostaj bio je 794 cm.

Prema riječima Zorana Đurokovića, voditelja Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, vodotok Save se rasterećuje puštanjem vode u Lonjsko polje, u kojem su već sada značajne količine vode, te da će se i dalje nastaviti puniti do maksimuma, prenosi Sisak Info.
Procjenjuje se i da će zbog velike količine vode Kupa krenuti uzvodno, pa se očekuje  porast vode u Odranskom polju od 70 do 80 cm.

8:25 Izvanredno stanje je u Hrvatskoj Kostajnici
8:20 U Letovaniću je proglašena opća opasnost, Kupa je probila nasip

Izvanredne mjere obrane od poplava na Muri

Noćas u 2.30 sati proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri za područje od ušća Mure u Dravu preko Gorenjaka pa sve do područja Vološčak sa ušćem Trnave.    

Kako prenosi eMeđimurje, vodostaj rijeke Mure na vodomjeru u Goričanu prešao je razinu od +420 cm uz zabilježen vodostaj od +426 cm u 2 sata uz tendenciju daljnjeg porasta. U 5 sati ujutro zabilježen je vodomjer od +455 cm.

I dalje traju izvanredne mjere u Murskom Središću gdje je vodostaj Mure rastao tokom cijele noći. U ponoć je vodostaj bio na +524 cm, a u 6 sati ujutro na +533 cm.

Još desetak mjesta nizvodno od Karlovca odsječeno


 

U 7 sati ujutro rijeka Korana nalazi se na 781 centimetar što znači daj je pala za dodatnih 22 centimetra od ponoći. Vodostaj Kupe je na 776 pa proizlazi da je brzina opadanja kod obje rijeke podjednaka.

Problemi su i dalje veliki u okolici grada, posebno nizvodno od Karlovca gdje je voda još uvijek u brojnim dvorištima, te na prometnicama, tako da je desetak mjesta još uvijek odsječeno, javlja KAportal.

Izvor: index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar