Hrvatska se sjeća! U Vukovaru se očekuje preko 100 tisuća Hrvata

Hrvatska se sjeća! U Vukovaru se očekuje preko 100 tisuća Hrvata

Kolona sjećanja središnji je događaj obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

U Vukovaru koji obilježava 23. obljetnicu sjećanja na svoju veliku žrtvu koju su Grad heroj i njegovi stanovnici dali u Domovinskom ratu za Hrvatsku, očekuje se preko 100 tisuća ljudi. Među njima očekuje se i cijeli državni vrh, a akreditirano je i preko 25 članova diplomatskog zbora. 

Iako je dosta ljudi već u ponedjeljak stiglo u Vukovar, mnogi su se uputili ranim jutarnjim satima na sam dan obilježavanja. Naša novinarka zajedno s hrvatskim braniteljima iz svih krajeva Hrvatske u Vukovar se uputila vlakom. Molitva, emotivnost i dostojanstvo – ovako bi se mogla u tri riječi opisati atmosfera među putnicima prema Gradu heroju. 

"Što smo bliže, emocije su snažnije", kazao nam je jedan branitelj. 

Ovogodišnja obljetnica održava se pod geslom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta", a bit će upriličena komemoracijskim programom te Kolonom sjećanja kao središnjim događajem.

Sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja u hodnji prolaze gradskim ulicama od vukovarske Opće županijske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Preći će put od 5,5 kilometara.

Na vukovarskom groblju državna i druga izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće, dok će za poginule i nestale u agresiji i okupaciji Vukovara 1991. godine biti služena misa zadušnica.

U Vukovar je u ponedjeljak stigao i predsjednik Josipović. Položio je vijenac i zapalio svijeću podno Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav, odajući počast poginulim hrvatskim branitelja i civilima u obrani Vukovara od jugosrpske agresije u Domovinskom ratu.

Prije 23 godine, nakon tromjesečnog otpora Vukovar je pao. U vukovar su upali pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba. U toj krvavoj tromjesečnoj bitci ubijeno je 1624 osobe, a ranjeno 1219 osoba (podaci iz vukovarske bolnice).

Nakon okupacije i ulaska srpske vojske u Vukovar u logore je odvedeno preko 8.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz potpuno razrušenog grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.
dnevno.hr

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar