Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te dan branitelja

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te dan branitelja

Petog kolovoza slavi se u Republici Hrvatskoj kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, u spomen na oslobađanje Knina u operaciji Oluja 1995.

Ta je operacija započela prethodnog dana ujutro napadom na oko 630 kilometara dugu granicu samozvane Republike Srpske Krajine.

Udružene snage Hrvatske vojske i policije napravile su proboj na 30 mjesta. Kretanje hrvatskih snaga bilo je vrlo brzo i učinkovito. Dokaz tome je da su već nakon 24 sata prve jedinice bile pred Kninom, a u podne petog kolovoza zavijorila se na kninskoj tvrđavi hrvatska zastava, piše na portalu povijest.hr.

Ta zastava na 20 metara visokom barjaku postala je u međuvremenu simbol hrvatske pobjede u Domovinskom ratu.

U Knin su prve ušle postrojbe slavne Četvrte i Sedme gardijske brigade (poznati Pauci i Pume). Istodobno je oslobođen i Gračac, a izvjesnim je postalo i oslobađanje cijele Dalmatinske zagore.

Oslobođen je i Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Veliki uspjeh bio je i proboj koridora prema Bihaću, čime su se hrvatske snage sljedećeg dana spojile sa snagama Petog korpusa Armije BiH. Važnost tog proboja bila je u tome što je time deblokiran Bihać koji je tijekom nevjerojatno dugog vremena od 1 201 dana bio u okuženju srpskih snaga.

Dakle, već drugog dana operacije Oluja ostvareno je oko 80 % planiranih borbenih zadataka.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing