Hrvatska traži sobarice, kuhare, recepcionare…

Hrvatska traži sobarice, kuhare, recepcionare…

Riječ je o zanimanjima koja se, inače, najviše zapošljavaju u sezoni, a to su sobarice, kuhari, recepcionari, prodavači te ostale struke iz turističko-ugostiteljske djelatnosti…

 
Prošle je godine na sezonskim poslovima u Hrvatskoj, preko splitskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, angažirano gotovo 8.000 nezaposlenih osoba, a u nadolazećoj turističkoj sezoni bit će ih vjerojatno i mnogo više.
Naime, samo tijekom prva dva ovogodišnja mjeseca poslodavci su, preko oglasa na Zavodu, tražili 1.973 sezonca, što je čak za 49 posto više nego u istom lanjskom razdoblju kad ih je bilo – 1.318, piše Slobodna Dalmacija.
– Riječ je o radnim mjestima, odnosno zanimanjima koja se, inače, najviše zapošljavaju u sezoni, a to su sobarice, kuhari, recepcionari, prodavači te ostale struke iz turističko-ugostiteljske djelatnosti, odnosno djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, objašnjava Žana Gusić, predstojnica HZZ-ova područnog ureda. Veće hotelske kuće traže i druga uslužna zanimanja, poput kozmetičara, pedikera i frizera, a kao novitet zamijetili smo potražnju za maserom, odnosno maserkom na plaži koju putem HZZ-a oglašavaju uglavnom hoteli na Makarskoj rivijeri.
– Takva je usluga sastavni dio ponude brojnih svjetskih resorta. Naši hotelijeri unapređuju svake sezone svoju ponudu i mnogi se danas mogu svrstati uz sam bok velikim svjetskim hotelskim lancima, od kojih su pojedini već i dulje vrijeme na našim prostorima, kaže Gusić.
U svakom slučaju, najviše radnih mjesta sada oglašava hotelski lanac "Sunčani Hvar" – više od 300 među kojima je samo 70 rezervirano za konobare. U "Svpetrvs hotelima" posao će ove sezone naći barem 239 (broj sada oglašenih radnih mjesta na Zavodu) nezaposlenih, a priliku za zapošljavanje na južnoj strani Brača, u bolskim hotelima "Zlatni rat", dobit će, također, više od 200 osoba koje su u potrazi za poslom. Među većim oglašivačima sezonskih radnih mjesta spomenimo još hotele "Podgora" i "Baška Voda", tvrtku "Modra špilja"…

Dnevnik.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar