Hrvatska uvodi izolaciju ili test na koronu za državljane BiH bez hrvatske putovnice

Hrvatska uvodi izolaciju ili test na koronu za državljane BiH bez hrvatske putovnice

“Potpuno je jasno da su okupljanja ta koja uzrokuju povećani broj oboljelih. Jasno je da smo se okrenuli okupljanjima, ali nećemo ih zabraniti. Oni koji organiziraju okupljanja morat će se potruditi da provode epidemiološke mjere i vode evidenciju o okupljenima. Predvidjeli smo i nadzor kako bismo bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze”, kazao je ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš, prenosi Dnevnik.hr.

“Donijet ćemo jednu uputu o korištenju maski u određenim djelatnostima koje predstavljaju najveći rizik za širenje zaraze. Ugostiteljstvo, trgovina”, kazao je Beroš.

“Razmatrali smo i situaciju na granicama. Povisit ćemo kriterije za ulazak u RH i uvesti samoizolaciju od 14 dana i nešto kraću izolaciju uz mogućnost testiranja. Te će mjere biti dostupne popodne”, kazao je Beroš.

Na novinarska pitanja odgovorio je kako to neće vrijediti za Hrvate iz BiH zbog odluka EU-a koje su na snazi od 1. srpnja. Osim njih, isto vrijedi i za sve državljane zemalja EU-a, tko god ima državljanstvo neke od EU zemalja, može normalno ući u Hrvatsku.

Hrvati iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo moći će i dalje ulaziti u Hrvatsku bez samoizolacije.

Dodao je da se razmišlja i o povratku konferencija za medije.

Ministar kaže da se idu sastati sa slovenskim kolegama i razgovarati o mjerama i zajedničkoj suradnji.

“Sagledavamo prakse okolnih zemalja i lokalne okolnosti uzrok su epidemiološke situacije. Imali smo neka okupljanja koja su generirala ovakav broj. Imamo upute slovenskih epidemiologa i mi smo na tragu toga. Zato sad idemo u Sloveniju na razgovor s kolegama da se dogovorimo oko svega”, istaknuo je. Nove mjere na granicama odnosit će se samo na građane koji nisu građani EU-a, odnosno hrvatski građani.

Restrikcija i zabrana nema, barem ne generalnih, mjere će biti selektivne i ciljane, napomenuo je pa “još uvijek nema vađenja čekića”.

“Recentni događaji pokazuju da se treba pridržavati mjera, a jutros smo na znanstvenom skupu čuli da bi virus mogao dulje biti prisutan u populaciji”, rekao je Beroš, prenosi Dnevnik.hr.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar