HRVATSKA: Vodostaji preko osam metara

HRVATSKA: Vodostaji preko osam metara

Zbog obilnih kiša značajno su narasli vodostaji Kupe i Korane na karlovačkom području gdje je proglašeno izvanredno stanje, kritično je i na području Hrvatske Kostajnice, a očekuje se dolazak vodenog vala, izvještava HINA.

Noćas u 1 sat proglašeno izvanredno stanje za rijeku Koranu u Karlovcu. Jutros u 8 sati je u Karlovcu izmjeren vodostaj Korane od 829 centimetara, a Kupe 828. Razina Mrežnice u Dugoj Resi stagnira i iznosila je u 7 sati 432 centimetra, a Gornje Dobre kod Ogulina već satima pada i vodostaj iznosi 263 centimetra. Kritično je i na području Hrvatske Kostajnice, a Kostajnici prijete i podzemne vode i Una iz BIH.

“Vodostaj Une je 486. Ono što nas pogađa su obilni pljuskovi. Sve snage su na terenu. Odradile su cijelu noć, a pumpe nisu stajale. Zasad uspjevamo održati razinu vode 40 cm razlike u odnosu na rijeku Unu”, kazao je za emisiju Hrvatskog radija “U mreži Prvog” gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Dodao je kako se očekuje val iz BiH. Nadaju se da će se uspjeti obraniti, uz minimalne štete. Upitan spremaju li se evakuacije Bišćan je odgovorio kako je ogroman trud uložen samu pripremu i obrane od poplave da do evakuacije ne bi trebalo doći. Upozorio je na opasnost od podzemnih voda na koje nitko ne može utjecati.

Foto: Igor Soban/Pixsell

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar