Hrvatska: za hrvatske radnike otvorene 22 zemlje Europske unije

Hrvatska: za hrvatske radnike otvorene 22 zemlje Europske unije

Istekom roka od dvije godine nakon pristupanja u Europsku uniju (EU), za Hrvatsku su 22 zemlje članice ukinule radne dozvole, dok ih je pet to ograničenje još uvijek ostavilo, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Hrvatska je prije točno dvije godine, 1. srpnja 2013, pristupila u EU, nakon čega su ostale članice imale pravo postaviti rok na dvije godine o ograničavanju ulaska radnika iz Hrvatske koji su za rad trebali dobiti radne dozvole.

Europska komisija zaprimila je zahtjev od pet članica – Austrije, Nizozemske, Velike Britanije, Slovenije i Malte, da se hrvatskim radnicima ograniči pravo na rad naredne tri godine.

U svim ostalim zemljama, hrvatski radnici mogu od danas slobodno boraviti i raditi čime su stekli jednakopravan status kao i domicilni državljani.

Pri pristupanju u članstvo prije dvije godine, Hrvatskoj je radne dozvole zatražilo 13 zemalja članica EU, sada ih je ostalo svega pet koje će to pravo, zbog zaštite vlastitog tržišta rada prije svega, moći koristiti naredne tri godine.

Iz toga roka, pravo na produljenje zabrane u ukupnom maksimalnom trajanju od sedam godina, dakle na naredne dvije godine, imat će samo zemlje koje posebno obrazlože svoje zahtjeve Europskoj komisiji.

Dakle, za pet godina, više nije jedna od zemalja članica neće moći hrvatskim radnicima tražiti radnu dozvolu, nego će kretanje roba, usluga i radnika biti bez ograničenja.

Zbog dugogodišnje teške ekonomske situacije u Hrvatskoj, koja je uzrokovala veliki broj nezaposlenih te nizak životni standard radnika, velik broj građana upravo ovih dana odlazi u inozemstvo, najviše u Njemačku i druge zemlje članice EU u potrazi za boljim uvjetima rada i plaćom. 
pogled.ba
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar