HRVATSKE STRANKE GUBE SMISAO: Hrvata nestaje, vrijeme za promjene curi!

HRVATSKE STRANKE GUBE SMISAO: Hrvata nestaje, vrijeme za promjene curi!

U RS-u, Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, hrvatske stranke sve više gube smisao jer nemaju moć. Od silnih hrvatskih stranaka samo nejaka Hrvatska stranka ima središte u Sarajevu. Hrvatske stranke udružene u HNS ne mogu izabrati niti jednog županijskog zastupnika u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, pa niti općinske vijećnike, ili sve manje, u brojnim općinama. Hrvati će se silom prilika morati okrenuti nekim drugim opcijama.

Hrvatsko političko biće u praksi živi podnošljivi utjecajni diskontinuitet u BiH s pogubnom tendencijom prisilnog ili stranačkog programskog povlačenja na “svoje” zamišljeno ozemlje.

Općenito stanje nije dobro. Budućnost umreženosti i barem spašavanja političkog kapaciteta na velikom području BiH nije nimalo ružičasta. Dapače, tendencija gubitka moći hrvatskih nacionalnih stranaka je sve pogibeljnija. Atmosferu među Hrvatima dodatno deprimiraju najave o novom stampedu Hrvata prema zapadnim zemljama, najprije prema Njemačkoj.

Ne odlaze više samo mladi i obrazovani, kufere ovih dana pakiraju ljudi s 50 i više godina. Razlozi su samo naizgled bizarni, ali Njemačka za samo pet, ili ako dožive 10,  godina nudi pristojnu starosnu mirovinu od 500 do 700 eura koju u svojoj zemlji, u kojoj od rata vlada najjača hrvatska stranka HDZ BiH sa svojim bošnjačkim i srpskim partnerima, mogu samo sanjati. Odlaze i zbog neizvjesnosti jer hrvatske stranke gube   dah i u nekim sredinama sve više postaju politički fikusi bez šansi da čak i udružene  budu dio vlasti.

Slabiji utjecaj

Hrvatski politički kapacitet je u RS-u i u nekim dijelovima Bosne u Federaciji na izdisaju. U manjem i očišćenom entitetu, unatoč savezu s Miloradom Dodikom, već odavno hrvatske predstavnike legitimira i postavlja SNSD, čak i potpredsjednika RS-a.

To za stožernu stranku nije problem, a u FBiH jeste. Hrvatske stranke jedino u Vijeću naroda mogu imati mrvice od nacionalnog utjecaja.

U Federaciji je situacija nakon svakog izbornog ciklusa sve poraznija. U Sarajevskoj, Tuzlanskoj, Unsko-sanskoj, Bosansko-podrinjskoj županiji hrvatske stranke se već dugo ne mogu niti milimetra pridružiti izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti.

Isti je “mrak” i u svim općinama u spomenutim županijama. Središnja Bosna se još nekako održava, ali je samo pitanje izbora i nečije odluke izvan domena HDZ-a BiH, kada će stožerna stranka biti izbačena i iz vlasti u toj trusnoj županiji.

Zadnji općinski izbori su donijeli nekakav tračak nade jer je zaustavljen trend gubitka načelničkih pozicija, no egzodus Hrvata je nova opasna prijetnja za Vitez, Busovaču, Kiseljak, Novi Travnik, Uskoplje, Jajce. Stabilno je Kreševo, a u Travniku i Bugojnu se stožernici tek mogu vidjeti u općinskim vijećničkim klupama.

U zeničko-dobojskoj županiji su hrvatske stranke “izopćene” iz pregovora oko sastavljanja Vlade, a dužnosnici HDZ-a BiH su samoubilački “prodali“ jedno izaslaničko mjesto za federalni Dom naroda. U toj županiji hrvatske stranke imaju minoran utjecaj u Zenici i Varešu, bez obzira na načelnika iz HDZ-a BiH, u Kaknju hrvatskih stranaka i nema, dok grčevitu borbu za održavanje vode hrvatske stranke u Žepču i Usori.

Masovno iseljavanje budi zebnju za ishod sljedećih lokalnih izbora i u tim stradalničkim sredinama.

Povlačenje prema jugu

Generalno se, dakle, hrvatska politika u BiH uobličena u hrvatske nacionalne stranke povlači prema jugu zemlje.

Koliko je to opasno ili dobro stvar je neke neutralne argumentirane rasprave, ali i prije svega politike tih stranaka. Uostalom, u HDZ-u BiH i u svim drugim hrvatskim strankama koje imaju središte u Mostaru na visokim dužnostima, istina ne na predsjedničkim, su i dužnosnici s područja Bosne i njihova je odgovornost za defanzivu i sumornu budućnost svojih dvorišta i Hrvata presudna.

Od hrvatskih stranaka jedino nejaka Hrvatska stranka ima središte u Sarajevu. Najveći je probem u svemu što Hrvati ne prepoznaju opasnost, što žive političko jednostranačje i jednoumlje i u tom sljepilu puštaju da sve stihijski ide nizvodu. Altenativu je naprosto nemoguće izroditi jer se onda sve linčuje kao izdaja.

Nastavi li se ovo povlačenje prema čistim prostorima Hrvati će za rukav vući DF Željka Komšića ili SDP ili Našu stranku za potporu za neke utjecajne pozicije. Nemoguće je živjeti i opstati u izmiješanim sredinama, a bespogovorno slijediti poliitku straha, konflikata i svjesnog nerješavanja gorućih problema. To uvijek puca o leđima slabijih, a to su naravno u BiH isključivo Hrvati.

Možda je bilo pametnije izmjene izbornog zakona prilagođavati Hrvatima u onim sredinama gdje su u manjini i fizički i demokratski, a ne prema čistim hrvatskim sredinama. Hrvatske će stranke biti u neko dogledno vrijeme sveden na dvije do tri županije  i na federalni i državni Dom naroda. Možda je to i cilj, ali veliko je pitanje kada će one više dobiti preko 100 tisuća glasova. Jer, nijedna politika ne može negirati činjenicu da Hrvata nestaje i da nešto treba mijenjati.

Piše: I. Marić

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar