Hrvatski alpinisti tijekom pohoda na ”Vladara neba” doživjeli jezivu nesreću

Hrvatski alpinisti tijekom pohoda na ”Vladara neba” doživjeli jezivu nesreću

Osvajanje jednog od najljepših vrhova na svijetu – Khan Tenhgrija u Kirgistanu zaustavila je lavina. Ozlijeđen je jedan hrvatski alpinist dok je drugi nestao.

Stipe Božić: Što vrijeme više teče, sve je manje nade da će naš Krešo biti živ…

"Jučer predvečer dobili smo dojavu iz Kirgistana od jedne članice ekspedicije da se nesreća dogodila u pola 8 po kirgistanskom vremenu", kaže glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak.

Četvero hrvatskih alpinista sa šestero kolega iz Slovenije namjeravali su osvojiti vrh na planinskom lancu Tien Shan koji je poznat i pod nazivom Vladar neba. 

VedranaSimičević i Bojan Novak ostali su u baznom logoru, dok su Rene Lisac i KrešimirMilas krenuli prema drugom logoru kako bi se aklimatizirali, nakon čega im je put prepriječila lavina.

Krešimira je odvukla u ledenu pukotinu, dok se Rene uspio spustiti do logora i obavijestiti ostale članove ekspedicije o nesreći. Nakon toga je zbog ozeblina hospitaliziran u glavnom gradu Kirgistana.

"Mi smo preko MVPEI i još nekih poznanstava s penjačim iz Rusije dogovorili da se svakako danas još jednom ode gore i da se s lavinskim sondama ispita snijeg u toj pukotini. To je bilo dogovoreno, međutim, danas je loše vrijeme pa je akcija zbog snijega i kiše koji padaju odgođena za sutra. Helikopter danas nije mogao ići na to dodatno izviđanje", rekao je Darko Berljak.

Bazni logor bio je postavljen na 4100 metara, a nesreća se dogodila na 4700 metara između logora 1 i 2. Vrh koji su naši alpinisti namjeravali osvojiti visok je 7010 metara i nalazi se tromeđi Kirgistana, Kazahstana i Kine.  Vijest o nesreći iznenadila je kolege alpiniste.

"To je jedna od najznačajnijih alpinističkih ekspedicija koje su izveli hrvatski alpinisti. Ona je bila predviđena da traje četiri tjedna. Sve uvjete su imali da se ona završi na zadovoljavajući način. Međutim, vrijeme i priroda čine svoje", kaže predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Željezničar Zvonko Filipović.

"Ove situacije uvijek te potresu, a pogotovo kad se u njima nalazi i neka osoba koju poznaješ i onda ti se još sve čini bližim i realnijim", rekla je alpinistica Darija Bostjančić.

Usponi na ovake visine opasni su zbog nepredvidljive ćudi prirode. Put do vrha traje i do nekoliko dana jer se tijelo treba prilagoditi na tlak zraka i smanjenu količinu kisika u krvi.

rtl.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar