HRVATSKI MEDIJI U NEVJERICI: Reakcije na Dodikovo guranje novčanica od 100 eura harmonikašima na Erdoganovom razularenom tulumu

HRVATSKI MEDIJI U NEVJERICI: Reakcije na Dodikovo guranje novčanica od 100 eura harmonikašima na Erdoganovom razularenom tulumu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik boravi u službenom posjetu Turskoj, gdje ga je dočekao turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Čini se kako se bivši premijer i predsjednik Republike Srpske tamo dobro zabavljao. Nakon protokolarnih aktivnosti i niza sastanaka, upriličena je svečana večera na kojoj je svirala muzika uživo, između ostalog i harmonikaši. Predsjedavajući Predsjedništva BiH opustio se nakon svečane večere koju je u njegovu čast priredila Turska.

Čini se kako se bivši premijer i predsjednik Republike Srpske tamo dobro zabavljao. Nakon protokolarnih aktivnosti i niza sastanaka, upriličena je svečana večera na kojoj je svirala glazba uživo, između ostalog i harmonikaši.

Dodik se opustio do te mjere da je “častio” muzičare, piše Hina, napominjući kako je vidljivo na fotografijama da je član Predsjedništva BiH mahao novčanicama od po 100 eura te ih gurao u harmonike

Turski predsjednik ponudio je u utorak u Ankari članovima Predsjedništva BiH pomoć svoje zemlje u suočavanju sa pandemijom, ali i u izvedbi infrastrukturnih projekata, te naznačio kako je zainteresiran da u svoju viziju odnosa prema zapadnom Balkanu jače uključi i Rusiju.

Erdogan je bio domaćin trojici članova Predsjedništva BiH, koji su u glavni grad Turske doputovali odvojeno, ali se na konferenciji za medije nakon službenih razgovora četvorice dužnosnika nisu čule prepirke koje su već postale uobičajene u ovakvim situacijama, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik usto je napadno hvalio šefa turske države, na šta su Šefik Džaferović i Željko Komšić samo klimali glavama, izvijestila je Hina.

Erdogan je kao prvu i najznačajniju odluku objavio kako će njegova zemlja donirati vakcine protiv koronavirusa BiH, u kojoj vakcinisanje praktično još nije ni počelo.

“Od početka pandemije bili smo uz BiH i s tom potporom ćemo nastaviti i dostaviti joj 30 tisuća doza cjepiva”, kazao je Erdogan, ne preciziravši o kojem se cjepivu tačno radi, pišu hrvatski mediji

Istaknuo je i kako Turska pridaje veliki značaj miru i stabilnosti BiH te stoga pokušava narodima u BiH pomoći koliko god može. Kazao je kako to uključuje i jačanje trgovinske i ekonomske saradnje radi dosezanja godišnje robne razmjene od milijardu dolara.

Potvrdio je kako Turska ostaje sudionik ranije predloženog projekta gradnje autoceste koja bi povezala Beograd i Sarajevo, i to kroz dva kraka.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar