Hrvatski sabor obilježava svoj Dan, 30. svibnja

Hrvatski sabor obilježava svoj Dan, 30. svibnja

ZAGREB, 29. svibnja 2018. (Hina) – Svečanim prijemom Hrvatski sabor u srijedu će obilježiti svoj Dan, 30. svibnja, bit će to prigoda za podsjećanje na 30. svibnja 1990. godine i konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora i na povijesnu ulogu koju je Hrvatski sabor imao u očuvanju hrvatske državnosti tijekom stoljeća.

Prije 28 godina, na konstituirajućoj sjednici novoga, tada još Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, za predsjednika Sabora izabran je Žarko Domljana, za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Do 2001. godine, 30. svibnja slavio se kao Dan državnosti i bio je državni blagdan, no te je godine, tada vladajuća lijeva koalicija stranaka, odlučila ‘presložiti’ kalendar službenih blagdana, pa je 30. svibnja prestao biti Dan državnosti i postao Dan Hrvatskog sabora, više nije bio državni blagdan, nego spomendan.

Prije svečanog prijema, Hrvatski sabor će raspraviti izmjene Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture koje mu je predložila Vlada.

Zbog blagdana Tijelova koji je u četvrtak, 31, svibnja, zastupnici u srijedu završavaju ovotjedni plenarni radni tjedan.

(Hina)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar