TA DIVNA SPLITSKA NOĆ: Hrvatski vaterpolisti u finalu, u grotlu Spaladiuma pali su i Talijani

Hrvatska ima medalju na EP u Spllitu. Barakude su u finalu. U grandioznoj igri svladali su Tuckovi izabranici ne bilo koga, već svjetskog doprvaka i Hrvatska će u subotu igrati finale s Mađarskom. Naše ukupno četvrto za naslov prvaka Europe, protiv Mađarske! – piše Jutrnji.hr

Talijanski je izbornik ipak u utakmicu krenuo sa svojim kapetanom na golu, Marco Del Lungom. Naime, iako kapetan, Del Lungo i Nicosia imaju podjednaku skoro minutažu, a Nicosia je i branio cijelo četvrtfinale. Što se kvaliteta tiče, skoro pa podjednaki ove sezone.

image

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
image

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Iako je Bijač utakmicu otvorio jednom obranom, nakon kornera je najbolji vjerojatno Talijan, Di Fulvio s lijevog vanjskog pogodio. Nažalost, točno. No uzvratio je u Harkov za nas.

Prvi šut i gol. Odlično, važno za njega, ali i dobar start našeg igrača više. Talijani su iznova poveli, sretno-spretno (Di Somma, dakle opet s lijeve strane) jer se lopta odbila od Bijačeve ruke. Marko je opet bio “na njoj” – 1:2. S druge strane, naš drugi napad, drugi šut i drugi gol! Bašić izvana, on to ima, on to zna. Je li to naznaka da je proradio onaj još dio igre koji je u početku EP bio malo slabiji… Malo je rano za donošenje takvog zaključka, 5. je minuta. Talijani su prozrijeli takvu mogućnost te u obrani izašli dosta visoko, presingom na našu prvi napadački red.

No, minutu prije kraja prve dionice kada su Italiji isključena dvojica igrača, nije im bilo spasa od “dragulja sa Skalica”, Jerka Marinića Kragića koji je doveo Barakude u prvo vodstvo – 3:2! Ono što su naši igrači uspjeli, Talijani nisu. Imali su zadnji napad u prvoj četvrtini, Hrvatskoj su isključeni Lazić i Marinić Kragić, ali Hrvatska ima ono što nema Italija – Marka Bijača! Nakon kruženja oko naše zone, Marko brani udarac Cannelle. Još tri četvrtine. Puno, jako puno.

image

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
image

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Početkom druge četvrtine prva veća pogreška u našoj obrani. Fondelli, jedan od najboljih pušten bez bloka. To se ne brani (3:3). Nije dugo trajalo jer Marinić Kragić, uz mrvicu sretnog odbijanja od talijanskih ruku pogađa za novo vodstvo (4:3). U našem napadu, na 2 metra Josip Vrlić čini čuda. U biti, ono što i inače. “Izbacuje” pola suparničke momčadi. Borba divova na 2 metra, ali i po svakom četvornom centimetru bazena. Italije je preokrenula golovima Marzialija i Di Fulvija, s igračem više, u lijevi Bijačev kut. Stvarno dobro pogođeno.

No… danas jedan među Barakudama ima rođendan, a u osvit vlastite obljetnice dolaska na svijet, proparao je i drugi put talijansku mrežu – šibensko šilo, Andija Bašić (5:5). Minutu i pol do kraja, JMK (Jerko Marinić Kragić) pogađa i treći put za 6:5, a potom… Bijač I Veličanstveni čudesno brani s igračem manje. Napeo je sve tetive desne ruke i ramena za “isčupati” tu loptu, no nije sve. Luca Marziali gubi malo živce, zarađuje isključenje s pravom zamjene. Ovo je značajan trenutak.

image

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
image

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Naime, Talijani ionako imaju igrača manje u rotaciji od prve minute (12 igrača ukupno, suspendiran je Renzuto), a sada su na polovici utakmice ostali bez još jednog. U sebi suzbijamo veselje, a utroba kipi. Samo, Talijani su specijalisti za odigrati fantastično i sa samo trojicom na klupi. Vidjeli smo to protiv Francuza.

Za drugo poluvrijeme Campagna mijenja vratara. Del Lungo je imao samo 3 obrane u 16 minuta, sada je između vratnica Nicosia kojeg je odmah, za dobro jutro, proparao Marko Žuvela za 7:5! Prvi put dva razlike za nekog od polufinalista. Samo, igralo se protiv svjetskog doprvaka, a takvi ne padaju lako i brzo. Pokazali su to Dolce i Di Fulvio za 7:7, ali je i uzvratio Rino Burić. On je branič, ulazi kao drugi centar, ali ima i šutinu što je pokazao za pogodak za 8:7. Važno je držati pritisak. Čak i onda kada smo u jednoj minuti ostali bez Bukića i Biljake zbog tri osobne. Doduše i Talijani bez Di Somme, a tko tada najžešće “grize”. Jasno, JMK za gol broj 4 i novih +2 odnosno vodstvo 9:7.

Prije kraja treće dionice smanjio je Fondelli s igračem više, uplivavanjem na 2 metra i nakon asista s desnog krila. To se već stvarno ne brani. Ulazimo u zadnjih 8 minuta. Dotad čak 27 isključenja ukupno i to je detalj koji bi mogao odlučivati, a ujedno talijanski igrač više nije baš pohvalan, 5-14.

Nije proteklo niti pola minute, ljevoruko otkriće prošle sezone iz Pro Recca, Luca Damonte nas vraća na početak utakmice – 9:9. Minutu kasnije je isključen Fondelli, a na talijanskoj klupi su ostala sada samo 2 zamjenska igrača plus vratar Del Lungo. Ovo je prilika! Uz Bijača koji hvata 11. loptu. Gol na gol, a minute cure, ovdje bi to moglo otići i u peterce.

Minuta i 35 sekundi prije kraja peterac za Hrvatsku, Dolce treća osobna, a Harkov je izvođač. Kosta je zamahnuo ljevicom svojom moskovskom u kut. Za gol. Za pobjedu. Za finale. Za Hrvatsku!!!!

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar