Hrvatsko predsjedanje EU – Von der Leyen: Sljedećih nekoliko mjeseci posebno važni za zapadni Balkan

Hrvatsko predsjedanje EU – Von der Leyen: Sljedećih nekoliko mjeseci posebno važni za zapadni Balkan

Idući mjeseci su posebno važni za odnose s Balkanom a znamo da možemo računati na Hrvatsku i da je Hrvatska veliki zagovaratelj te teme, poručila je Ursula von der Leyen, predsjedateljica Europske komisije nakon sjednice Komisije i Vlade Republike Hrvatske U Zagrebu.

– Moramo još puno toga napraviti. Radit ćemo na metodologiji te ćemo iznijeti prijedlog za metodologiju procesa proširenja u prvom dijelu godine. Uvjerena sam da nas to ne bi trebalo spriječiti da pokrenemo pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje su ispunile kriterije a mi moramo ispuniti svoje obećanje, kazala je von der Leyen. Dodala je kako hrvatsko predsjedavanja Vijećem EU značiti i vođenje pripreme za strategiju za Afriku ali i na sklapanje trgovinskih sporazuma.

Financijski i zeleni plan, Brexit…

Smatra kako je predsjedavanje povijesni trenutak za Hrvatsku, prvi put preuzima predsjedanje Europskim vijećem. Naglašava kako je to važno i za novu komisiju jer ćete predsjedati u prvih 100 dana tako da njihov uspjeh ovisi o hrvatskom. Obraćajući se novinarima kazala je da su razgovarali smo o europskom zelenom planu.

– Svjesni smo činjenice da hitno trebamo postići napredak. Imamo vrlo ambiciozan cilj. Ako ga želimo postići, moramo djelovati sada i poduzeti sve potrebne korake i stoga će biti jako važno u ovom mandatu provesti mjere kako bismo postigli ciljeve zacrtane do 2050. godine. To će biti nova strategija rasta za EU. Radi se o inovacijama, novim tehnologijama, i ako nas svijet bude pratio, i u skladu s Pariškim sporazumom, htjela bih da EU bude uzor, da izvozi nova znanja i tehnologije i bude predvodnik u ovim temama. Morat ćemo puno ulagati. Iznijet ćemo prijedloge za plan ulaganja u Europu, a to je investicijski plan za Europski zeleni plan. Moramo pružiti potporu onim regijama koje će morati napraviti najveći iskorak, navodi von der Leyen. Razgovaralo se i o višegodišnjem financijskom okvir kao i o Brexitu. Kaže kako EU želi ostati dobar prijatelj, susjed i partner. Uz to, rekla je da se radi o priči o starim prijateljstvima i novim počecima i mora se naći ravnotežu između razlika i bliskosti, u smislu bliskosti prema unutarnjem tržištu.

Zagrebački summit

Andrej Plenković, hrvatski premijer, istaknuo je kako je jučerašnji susret u Vladi s predsjednicom Europske komisije potvrdio je da Hrvatska i Komisija zaista idu zajedno ka ispunjavanju ambicioznih političkih ciljeva za institucionalno i zakonodavno razdoblje koje je pred njima, 2019.-2024.

– Susret u Vladi s predsjednicom Europske komisije potvrdio je da Hrvatska i Komisija Ursule von der Leyen idu zajedno ka ispunjavanju ambicioznih političkih ciljeva za institucionalno i zakonodavno razdoblje pred nama, kazao je Plenković. Uz to, ističe kako su predstavili njihove prioritete – Europu koja se razvija, koja povezuje, koja štiti i koja je globalno utjecajna, kao i njihov pogled kako rješavati nekoliko ključnih zakonskih dosjea na dnevnom redu europskih institucija. Višegodišnji financijski okvir, dodao je, ključni je dokument kojeg treba donijeti na početku mandata nove Komisije, a Hrvatska će učiniti sve da se postigne kompromis koji će biti sukladan očekivanjima država članica EU. Hrvatska, kao najmlađa članica, imala je priliku koristiti samo jednu financijsku perspektivu, ali i dalje želi loviti korak sa zemljama srednjoistočne Europe, koje su, kad gledamo razdoblje od 2004. do 2019., imale prigodu apsorbirati gotovo 365 milijardi eura.

– Otvorili smo i temu perspektive proširenja na države jugoistoka Europe, nama susjednih zemalja. Početkom svibnja u Zagrebu ćemo imati sastanak na vrhu Europske unije, želimo unijeti novu dinamiku i po mogućnosti, razriješiti i deblokirati situaciju koja se tiče otvaranja pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ustvrdio je Plenković. Na kraju je kazao da je s čelnicom Komisije razgovarao o globalnom utjecaju EU, ali i Zelenom planu, koji daje smjer za gospodarsku prilagodbu.

Bruxelles mora poslati jasnu poruku zemljama zapadnog Balkana

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u četvrtak je u Zagrebu poručio kako Bruxelles mora poslati jasnu poruku zemljama zapadnog Balkana jer je to prilika da se demonstrira vanjski utjecaj Europske unije.  Naglasio je kako bi se slanjem takve poruke spriječile poteškoće u budućnosti i da EU želi ostati bliska sa zemljama zapadnog Balkana koje žele članstvo u Uniji. Michel je poručio da se zbog toga treba poslati snažan signal državama koje pretendiraju na članstvo jer je to važno i za stabilnost i sigurnost europskog susjedstva. Predsjednik Vijeća je istaknuo kako je do tada moguće i postići napredak o modernizaciji procesa pristupanja EU-u. Francuska je u listopadu bila rezervirana jer smatra da se Unija ne smije proširivati dok se ne poboljša sam proces odlučivanja u EU-u. Plenković je dan ranije otkrio kako novi povjerenik za proširenje, Mađar Oliver Varhelyi, trenutno radi na dokumentu koji bi mogao izmijeniti metodologiju pregovora o pristupanju, što će debirokratizirati proces pristupanja. Hrvatski premijer je u četvrtak istaknuo kako Hrvatska kao poznavatelj susjedstva može igrati veliku ulogu u pristupanju država zapadnog Balkana.

Picula imenovan predsjednikom radne skupine EP-a za zapadni Balkan

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula imenovan je u predsjednikom Radne skupine za zapadni Balkan u Odboru za vanjsku politiku (AFET) Europskog parlamenta i najavio da će širenje EU-a na regiju biti prioritet njegovog rada, priopćio je ured zastupnika. Radna skupina za zapadni Balkan ustanovljena je kako bi odražavala političke prioritete Europske unije i osigurala koherentniji pristup Europskog parlamenta regiji.

– Proširenje Europske unije bit će prioritet mojeg mandata predsjednika Radne skupine, u skladu i s ranijim imenovanjem na mjesto izvjestitelja za preporuke Europskog parlamenta o zapadnom Balkanu, najavio je Picula prilikom imenovanja.

– Riječ je zemljama koje su značajni hrvatski gospodarski partneri, s kojima dijelimo zajedničku povijest. Od našeg je najvećeg interesa da na svim svojim vanjskim granicama imamo druge članice EU-a jer to nam osigurava stabilnost i sigurnost, naglašava SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu. Picula je istaknuo i da će hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije prilika da Republika Hrvatska potvrdi svoje vanjskopolitičke prioritete među kojima je proširenje i stabilizacija nama susjedne regije zapadnog Balkana.

/Izvor: Dnevni list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar