Hrvoje Horvat uoči najtežeg mogućeg derbija na natjecanju: “Neće Francuzima s nama biti lako!”

Hrvoje Horvat uoči najtežeg mogućeg derbija na natjecanju: “Neće Francuzima s nama biti lako!”

Hrvatska je u Szegedu, već su trenirali. Hrvoje Horvat ima 17 igrača na raspolaganju, Duvnjaku i Cindriću treba pridodati Marina Marića, koji se očekuje tijekom natjecanja i to bi bilo tih 20 koji se u prvom krugu mogu mijenjati u svakoj utakmici.

Horvat je poveo reprezentaciju u Mađarsku nakon tri faze priprema. Očekivali su mnogi dodatne pozive posebno zbog novonastale situacije, no njih nema, a kako stvari stoje neće ih ni biti. Izbornik ostaje vjeran igračima koji su prošli pripreme.

“Tako smo odlučili, pokušavamo biti dosljedni, na tragu smo onoga u što smo krenuli kada smo odlučili pomladiti reprezentaciju. Nažalost, ne ide nam sve na ruku, ostali smo bez Načinovića Šebetića, još smo uvijek bez Mamića, Cindrića i Duvnjaka, ali što je tu je, radili smo dobro, spremali se i vjerujem da ćemo uspjeti to pokazati kada dođe vrijeme. Ovo je mlada i potentna momčad, siguran sam da s nama nikome neće biti lako”, kazao je Horvat.

Dosljedni u promjenama

Kakva je situacija s Cindrićem i Duvnjakom?

“Ako je nalaz negativan treba krenuti put Szegeda i još jednom biti testiran za mogući nastup s Francuskom.”

Niste zvali igrače koji su u rezervi poput Šege, Karačića, Pavlovića, na popisu nema Muse, Gojuna, Štrleka… Mnoge ste iznenadili?

“Kažem, ušli smo u promjene, dosljedni smo u tome. Što se može događati teško je predvidjeti. Uglavnom, vjerujem igračima koji su ovdje.”

Prvi protivnik je Francuska?

“Teže nije moglo na startu. To je protivnik koji nas je nedavno pobijedio na olimpijskim kvalifikacijama, reprezentacija koja je nakon toga u Tokiju uzela zlato. Imaju dosta promjena i u sastavu i u igri, posebno u obrani koja je kao i kod nas uvijek bila temelj njihovih uspjeha. No, ne treba se zavaravati da su zbog promjena slabiji, samo su drugačiji, jer imaju široku lepezu mogućnosti stvorenu kroz jaku domaću ligu.”

No, imaju i problema, što su pokazali nedavno u prijateljskom dvoboju s Nijemcima?

“Obrana je pretrpjela promjena silom neprilika, posebno nakon ozljeda Luke Karabatića i N’Guessana. To je sama sredina i to se vidjelo protiv Njemačke u jednom dijelu susreta. No, ponavljam, sve su to odlični igrači. Po onom što smo vidjeli, čelni čovjek obrane je Fabregas, a uz njega pokušavaju na to drugo mjesto uigrati Konana koji je dugo s njima u drugom planu, koji igra u Aixu. Naravno, tu je i Nikola Karabatić koji može i na peticu i u sredinu, ovisno o postavci igre. Ono što je bitno jest da će Gille, poznajući njihov stil, te rotacije bitno smanjiti i da neće puno lutati kako je isprobavao u utakmici protiv Njemačke. Istina, primili su 35 golova, ali to ne treba uzeti zdravo za gotovo.”

Derbi otvaranja

Imaju i napadačkih problema?

“Ovo što sam rekao je da mislim da će smanjiti rotacije. Lijevo tu vidim Karabatića Lagardea, u sredini Mahea, a desno Mema i Richardsona, s tim da Richardson može i na sredinu što je dosad radio Remili, koji ovaj put izostaje. Isto tako imaju i tri desna krila, od kojih Porte može i na vanjskog po potrebi. Tu je još i srednjak Minne iz Nantesa, ali njega ne očekujem previše u ovom trenutku poznajući stil kojem teže.”

Čeka nas težak dvoboj?

“To je sigurno, ali je isto tako sigurno da smo i u Montpellieru posljednji puta kada smo poraženi odigrali jako dobrih 50 minuta, te da nas je na kraju malo snaga koštala da izgubimo razlikom koja se kasnije pokazala bitnom za naš neodlazak u Tokio. Teško nam je palo, ali evo prilika je tu, motiv imamo i mislim da se treba pozitivno nadati da ćemo odgovoriti na najbolji način”, zaključuje Horvat.

Podsjetimo, Francuska nam je bila i prvi protivnik na Euru 1994. godine. Tada je to bio prvi Euro i izgubili smo od njih u portugalskoj Almadi, razbili su nas Volle Stoecklin. Oni tada nisu došli do polufinala, mi smo osvojili broncu, ali godinu kasnije su nas pobijedili u finalu SP na Islandu.

Utakmica u Almadi bila je prva naša na Eurima uopće, a ova će protiv Francuza biti 99. koju smo odigrali, a sudjelovali smo na svim europskim prvenstvima do sada, Podsjetimo i to da su, uz Hrvatsku, na svim Eurima dosad nastupili još samo Francuska i Španjolska. I tako, naš sudar s njima bit će derbi otvaranja 15. Eura u Mađarskoj i Slovačkoj.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar