HSP od Schmidta traži nametanje izbora Predsjedništva u parlamentu

HSP od Schmidta traži nametanje izbora Predsjedništva u parlamentu

HSP BiH apelira na visokog predstavnika u BiH da nametne izmjene izbornog zakona prema kojem bi se članovi Predsjedništva BiH birali neizravno u državnom parlamentu. Ovo je jedan od zaključaka koje je Predsjedništvo stranke donijelo na današnjoj sjednici u Mostaru. Istaknuli su apsolutnu podršku europskom putu BiH te posebno značaj članstva u NATO-u, ali i postavili nekoliko zanimljivih „tehničkih“ pitanja u svezi izbornog procesa. Također, izabran je i Izborni stožer stranke, a istaknuto je kako će posebna pozornost na predstojećim izborima biti na Gradu Mostaru i Republici Srpskoj (RS).

Predsjednik stranke Nikola Raguž, kazao je kako je HSP od posljednjih parlamentarnih izbora značajno radila na jačanju stranačke infrastrukture na području cijele BiH te  kako su spremni za predstojeće lokalne izbore. Imenovan je sastav izbornog stožera na čelu kojeg je predsjednik stranke Nikola Raguž, a za voditelja političko-medijske komunikacije, odnosno, glasnogovornika, imenovan je Tihomir Šarac.

„HSP je konsolidiran i kadrovski ojačan i ne predstojeće lokalne izbore izlazi samostalno. Pozornost  HSP BiH bit će izbori za Grad Mostar kao i Republika Srpska. U sredinama gdje smatramo da je ugrožen vitalni interes hrvatskog naroda otvoreni smo za suradnju i s drugim strankama s hrvatskim predznakom.  HSP BiH bit će angažiran i oko predstojećih izbora u Republici Hrvatskoj te će podržati opcije koje su nama svjetonazorski najbliže“, rekao je Raguž.

Iz HSP-a BiH su pozdravili stav Europske komisije koja je odlučila Europskom vijeću preporučiti pokretanje pristupnih pregovora Bih sa EU te je istaknuta apsolutna podršku europskom putu BiH.

„Vidimo da se danas mnogi „busaju u prsa“ i proglašavaju liderima europske BiH. Činjenica i jedina istina je da lider europske BiH i najzaslužniji za dobivanje zelenog svjetla je hrvatska politika u BiH, pa slobodno možemo kazati i politika HNS-a. BiH vidimo kao dio europske obitelji, ali nama u HSP-u je također prioritet članstvo BiH u NATO-u. Članstvo u NATO savezu jamči nam mir i stabilnost u državi kao i dolazak stranih investitora koji svoj kapital neće uložiti gdje nije sigurno okruženje za ulaganje.“, kazao je predsjednik stranke.

Osvrćući se na predstojeće izbore, naglašeno je kako ova stranka podržava integriteti izbornog procesa te kako se žele pošteni izbori. Pri tom su istaknuli i nekoliko pitanja.

„Vidimo da međunarodna zajednica ‘gura’ ove izmjene i izvjesno je da će se one nametnuti. Tražimo da se jasno zna tko i kako će raspolagati s našim osobnim podacima koji će biti skenirani? Također nas zanima tko će kontrolirati glavni server da ne dođemo u situaciju da nije bitno tko glasa nego tko broji? Bit ćemo do kraja jasni, da onaj tko kontrolira glavni server, ne bi kontrolirao i cjelokupan izborni proces u BiH? Kada govorimo o poštenim izborima, posebno treba spomenuti nametanje izborne volje, odnosno, da jedan narod bira drugome predstavnike u izvršnu i zakonodavnu vlast. Smatramo da od toga nema ništa nepoštenije. Isto tako, manipuliranje nacionalnom pripadnošću – ne može netko od izbora do izbora mijenjati svoju nacionalnu pripadnost“, kazao je Raguž.

Prema njegovim riječima, stav HSP-a je kako je potrebno regulirati da se nacionalna pripadnost može mijenjati svako 10 godina ili od popisa do popisa stanovništva.

Osvrćući se na 14 prioriteta koje je EU postavila pred BiH, Raguž je podsjetio kako je među njima i iznalaženje rješenja za izborni zakon.

„Ako želimo stabilnu državu, mora se osigurati da tri konstitutivna naroda u BiH budu jednakopravna, odnosno, da mnogobrojniji narod ne bira predstavnike u izvršnu vlast manje brojnijem konstitutivnom narodu. Ovdje posebno mislimo na izbor članova Predsjedništva BiH“,  poručili su iz HSP-a.

Upućene su i kritike koaliciji stranaka Trojke (SDP-NiP-NS), a koji su partneri u vlasti s HDZ-om i SNSD-om na državnoj razini. Istaknuto je kako je Trojka koja se, kako je Raguž podsjetio, obvezala da će ovo pitanje riješiti, ispala nekorektna.

„Pokazalo se da nemaju hrabrosti i sada inzistiraju na izmjeni Ustava BiH, a svjesni su da je to nemoguće uraditi“, komentirao je predsjednik HSP-a.

„HSP BiH apsolutno protiv bilo kakvog nametanja. Ali kad vidimo zakovane pozicije i neiskrenost s bošnjačke strane, onda smo stava, odnosno, od visokog predstavnika Christiana Schmidta tražimo da nametne neizravan izbor za članove Predsjedništva BiH. Točnije, da se članovi Predsjedništva BiH biraju u parlamentu BiH. Tu imamo zastupnike koji su prošli izborni proces, imaju legitimitet da se među njima biraju budući članovi BiH. Smatramo da bi ovaj prijedlog HSP BiH i ovaj svojevrsni apel Christianu Schmidtu bio prihvatljiv za se tri strane u BiH, pa čak i Miloradu Dodiku i da bi na ovaj način stabilizirali BiH i posvetiti se njenom europskom putu“, naglasio je Nikola Raguž.

Komentirajući najnovija događanja u susjednoj Hrvatskog nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović objavio kandidaturu na listi SDP-a, a što može prouzročiti ozbiljnu političku i ustavnu krizu, predsjednik HSP-a je kazao:

„Sve nas je zatekla kandidatura predsjednika Milanovića na to gledamo da će izbori u Republici Hrvatskoj biti jako zanimljivi. Smatramo da će se politička scena u Hrvatskoj polarizirati i priželjkujemo da će formiranje nove vlasti u Republici Hrvatskoj ovisiti od stranaka desnice“. (V.S.H.)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar