Humovanja Veselina Gatala: Spašavanje naroda

Humovanja Veselina Gatala: Spašavanje naroda

Vrijedne vođe nam u nas svakoga dana spašavaju svoje narode, više nego igdje drugdje na svijetu. Spašavaju narode, nekada entitete ili identitete. Zato ovdje žive sretna tri naroda i još sretnije manjine. Svakog jutra se probude spašeni i očekuju novi spas. Strpljen – spašen. Ako se ujutro strpite do prvog dnevnika, vaš nacionalni lider će vam javiti kako vas je danas spasio ili kako će danas da vas spasi od moguće i možebitne opasnosti & ugroze.

Nije lako spašavati narode i entitete. Ima tu imovine, osobnih i kolektivnih sloboda, državne imovine, vjerskih objekata, cesta, česmi i slično. Hm, stanovnici Ortiješa kraj Mostara još nemaju pitku vodu. Stotine srpskih obitelji, dvije hrvatske i nešto više bošnjačkih. Njima je lakše jer im nitko ne mora spašavati pitku vodu jer je nemaju iako je vodozahvat tek nekoliko stotina metara daleko a cjevovod ide mimo naselja. Premalo Hrvata, nedovoljno Bošnjaka ili previše Srba, to bi trebalo pitati gradske vijećnike, posebno srpske.

Hm, pričam o nečemu što ne treba spašavati. Vi ste krivi, stalno zbog vas smetnem o čemu sam počeo. Ili je starost… Da sam pas ili konj, već bih više puta bio mrtav, niko me spasio ne bi, Ni Milorad ni Bakir ni Dragan.

Bakir spašava Bosnu svaki dan. Valjda i Hercegovinu, ali mu je teško to reći. Zna koliko instruktora dronova ima, prebrojao je i ljude. Nisam siguran da se dronom može upravljati iz kakvog podruma, ali valjda može. Našlo bi se ljudstva za to. Ali za izaći napolje i pucati u žive ljude… Možda bi i bilo da vrlog ratnika neko učini neranjivim ili da se ratuje preko Facebooka ili Skype aplikacije. Za to bi se našlo dovoljno hrabrih samo u dijaspori, Bošnjaci u BiH ne bi ni trebali znati da je zaratilo, nabrijani su bosanski dijasporci i bez objave rata. Ratovaće sami ako treba. I to virtuelno.

Hrvate spašava HNS, uglavnom od Željka Komšića. Ne pada im na pamet da hrvatski kadrovi napuste funkcije u Sarajevu i Mostaru u znak protesta. Dovoljno je da HNS svako malo spasi preostale Hrvate u BiH svakih nekoliko mjeseci na saboru. Valjda bi bez HNS-a u BiH vladao i kakav Želimir Susjedić da nije tako.

Milorad Dodik najustrajnije spašava Republiku Srpsku. Iz sata u sat. Jednom davno od nacionalizma i šovinizma, jednom od homoseksualaca i lezbejki, jednom od majorizacije, nekad sve u isti dan. Spašava Srpsku od NATO-a. Malo li je? Srbi, čak i oni u Ortiješu koji i pored vode nemaju vode niti dovoljno Hrvata a kamo li vode, treba da se osjećaju spašenim.

Blagosloveni li smo. Churchill je spasio Englesku u II svjatskom ratu. Nije bilo lako, ali je to učinio jednom. Onaj mali Holandez koji je prstom začepio branu, spasio je Niskozemsku. Opet jednom. Acius je spasao Rim od barbara. Ali… Jednom. Greta Turnberg spašava Zemlju svaki dan, ali je ne uspijeva spasiti, za razliku od naših vođa.

Možete i vi spasiti narod. Ratovati preko interneta, pretući novinara ili mu uništiti kola. Prijetiti neprijateljima vaše države i naroda. Možda vas vođa i nagradi.

Kako god, budimo se spašeni i nastave nas spašavati svaki dan.

Hm, neki dan je meni kući došao stariji čovjek, jedva se krećući, i tražio prilog za spasovdan. Nisam puno pitao, dao sam. Ne znam hoće li spasovdan doći i bez priloga i za šta će te pare.

Uostalom, svaki dan plaćamo, kad nešto kupimo ili platimo struju, vodu i ostalo. Lavovski dio ode na one koji nas spašavaju.

Tako svaki dan imamo spasovdan…

Izvor: Bild.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar